Košarka
Košarka

Hrvatska u polufinalu na lakši ždrijeb: Dončić riješio Novozelanđane, ali promašio šut za prvo mjesto u skupini

Košarkaši Slovenije savladali su Novi Zeland rezultatom 104:78 te su izborili polufinale kvalifikacija s drugom mjesta naše skupine.

Luka Dončić (Foto:Profimedia)

Hrvatska je osvojila prvo mjesto u skupini olimpijskog košarkaškog kvalifikacijskog turnira u Pireju te će gotovo sigurno u subotnjem polufinalu igrati protiv Dominikanske Republike.

A sve se to odvilo nakon prave drame u kojoj je Slovenija savladala Novi Zeland 104:78, s promašenim šutem Luke Dončića za prvo mjesto u skupini.

Slovenci bolji u otvoranju, Novi Zeland se vratio

Slovenci su odlično otvorili susret protiv od jučer podosta umornih Novozelanđana pa su već nakon prve četvrtine imali 27:9, čime su podosta premašili potrebnih devet poena razlike, ali i približili 28, koliko im je na kraju trebalo za prvo mjesto u grupi.

Probudila se ipak novozelandska trica u drugoj četvrtfini pa su na krilima Shee Ilija smanjili rezultat i na poluvrijeme otišli s minusom 39:46, koji je u tom trenutku njih vodio u polufinale.

Ipak, brzi start Slovenaca u drugom dijelu i serija 14:4, na krilima Dončića, ponovno odvodi Slovence u komfornu zonu.

Novi Zeland prestao igrati, Slovenci promašili dva zicera za prvo mjesto

U zadnju četvrtinu ušlo se s 77:57 i bilo je jasno da Novi Zeland treba seriju trica. Slovenci su to iskoristili i brzo odlaze na +25, ali onda se bude Ili i Cameron te s dvije trice vraćaju Novi Zeland u igru, 82:65.

Nisu se Slovenci uspjeli odvojiti, a kad je Ili tri i pol minute prije kraja pogodio za -16, vjerovalo se da Slovenci više ne mogu do prvog mjesta

Ipak, u samoj završnici su se Novozelanđani opustili, svjesni da su izgubili i počeli su gađati divlje šuteve te prestali igrati obranu, što Slovenci koriste i vraćaju se u igru za prvo mjesto.

U posljednje dvije minute, Slovenci su ubacili deset poena, a Novi Zeland tek jedno slobodno bacanje i Slovenija je dobila posljednji napad na 26 razlike.

Hrovat je dobio otvorenu tricu, ali je promašio šut, nakon čega Nebo hvata skok i vraća za Dončića, koji sam iz kuta promašuje šut i osigurava Hrvatskoj prvo mjesto u skupini.

Dončić je utakmicu završio s 36 poena, 11 skokova i deset asistencija, ali sa šutem iz igre 9/25 (36 posto). Popratili su ga Nebo s 20 poena i 12 skokova te Hrovat i Prepelič s 14 poena. Kod Novozelanđana najbolji je bio Ili s 28 poena, deset skokova i četiri asistencije, inače najbolji igrač australske lige.

Naši košarkaši igrat će u polufinalu protiv Dominikanske Republike, osim ako se dogodi šok svih šoka i Egipat savlada domaćine s 21 poenom razlike ili više.