Košarka
Košarka

Gruzija šokirala Litvu: Nije im pomogla ni skandalozna sudačka odluka!

Gruzija je u triler završnici slavila protiv Litve sa 79:77.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Gruzija je priredila prvo iznenađenje ovogodišnjeg Eurobasketa. U utakmici skupine B su u napetoj završnici slavili sa 79:77, iako je utakmica mogla otići i u drugom smjeru – Litva je imala šut za pobjedu, ali je Mačiulisov pokušaj za tricu sa sirenom bio neprecizan.

Završnicu je obilježila skandalozna sudačka odluka. Pri rezultatu 78:74 za Gruziju Kuzminskas je imao tri slobodna bacanja, ali pogodio je samo jedno. Nakon što je promašio treće, Šengelia je imao najbolju poziciju za skok, ali s leđa ga je odgurnuo Mačiulis i položio za 78:77.

Šengelia je apsolutno poludio na nevjerojatan sudački previd; krenuo je sam istjerivati pravdu, ali incident i tehničku pogrešku, koja bi vjerojatno donijela pobjedu Litvi, spriječili su suigrači. Do kraja je pravda ipak zadovoljena i Gruzija je upisala prvu pobjedu na turniru.

Šengelia je bio najbolji igrač Gruzije s 29 koševa, 13 je dodao Sanadze, a 12 uz sedam asistencija Dixon. Zaza Pačulia ubacio je osam uz 10 skokova. Kod Litve je najbolji bio Kuzminskas sa 18, a Kalnietis je dodao 15.

U ranijim utakmicama Slovenija je pobijedila Poljsku 90:81, Njemačka je bila bolja od Ukrajine sa 75:63, dok je Grčka pobijedila Island 90:61.