Košarka
Košarka

Stvorena nova megamomčad: Kako će funkcionirati zajedno i mogu li srušiti Warriorse?

NBA ligu uzdrmala je prava bomba - Carmelo Anthony je sjaj i glamur New Yorka zamijenio prerijom Oklahome i stvorio novu megamomčad.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Melodrama je gotova – Carmelo Anthony napokon je napustio New York Knickse i pridružio se Oklahoma City Thunderu, gdje će formirati zvjezdani trojac s Russellom Westbrookom i Paulom Georgeom.

Trade Carmela bio je vrlo kompliciran zbog ''non-trade'' klauzule u ugovoru koja mu je omogućavala izbor kluba u koji će biti zamijenjen. Dan prije tradea Adrian Wojnarowski je objavio da je Carmelo Knicksima predao listu klubova u koji želi otići, a jedan od njih bio je i Oklahoma City Thunder.

Najavljivalo se da će trade bit gotovo do ponedjeljka, ali na kraju su klubovi požurili i dogovorili posao u subotu. Knicksi su zauzvrat dobili relativno skroman paket – Douga McDermotta, Enesa Kantera i pick druge runde drafta. Oklahoma City se tijekom ljeta nije spominjao kao izgledna Carmelova destinacija, zbog čega je vijest da će Carmelo sjaj i glamur New Yorka zamijeniti prerijom Oklahome odjeknula poput bombe.

Hoće li Westbrooku, Melu i Georgeu trebati tri lopte?

Logički se postavlja pitanje kako će tri zvijezde koje su navikle biti prve opcije u svojim momčadi funkcionirati zajedno. Pogotovo se to odnosi na Carmela koji je cijelu karijeru, otkad je došao u Nuggetse 2003., bio neupitni vođa momčadi, dok su Westbrook i George ipak počeli kao pomoćnici Kevina Duranta i Dannyja Grangera.

Melo kojeg će Oklahoma priželjkivati je Melo iz reprezentacije SAD-a. U reprezentaciji je pružao svoja možda i najbolja i najubojitija izdanja – bila je to jedina momčad u njegovoj karijeri u kojoj nije morao sam nositi napad, nego je prihvaćao ulogu strijelca iz drugog plana.

S 33 godine na leđima i uparen s dva All-Star igrača, Melo se u novoj momčadi može posvetiti ulozi ''olimpijskog Mela'', igrajući uglavnom na poziciji ''četvorke''. Westbrook bi se u novim Warriorsima trebao više posvetiti razigravanju, dok je najmanji problem svestrani Paul George koji se može prilagoditi bilo kojem sistemu. Veliki upitnik je i Carmelova obrambena igra, ali Thunder ima dovoljno obrambenih oružja kojima može pokriti rupe - prije svih centra Stevena Adamsa te vrlo korisnog ''šljakera'' Andrea Robersona.

Može li Oklahoma ugroziti Warriorse?

Cilj ove momčadi je jasan, a on je rušenje Warriorsa. Iako Golden State i dalje izgleda kao puno jača momčad, generalni menadžer Thundera Sam Presti ovim je tradeom kupio određene šanse svojoj momčadi. Momčad je dobila na raznovrsnosti i može zaigrati u raznim taktičkim postavkama – s niskom, visokom, obrambenom ili napadačkom petorkom. Thunderi mogu dobrim dijelom parirati raznovrsnosti Warriorsa, ali minus će im biti puno kraća klupa.

Motiv više mogla bi biti i činjenica da se ova momčad lako može rasformirati već sljedećeg ljeta. George je u zadnjoj godini ugovora, a njegov dolazak u Oklahomu mnogi vide samo kao usputnu stanicu prije odlaska u Lakerse. Westbrook ima ''player-opciju'' koja mu omogućuje da sljedećeg ljeta izađe na tržište, dok je Carmelo već u godinama, načet je ozljedama i ima sve manje vremena doći do naslova.

Ako ova momčad bude dobro funkcionirala na terenu uz dodatak ''sad ili nikad'' mentaliteta, njihovi okršaji s Warriorsima mogli bi biti, ako ništa, garancija dobrog ''showa''. To je upravo ono čemu se nadaju mnogi NBA fanovi nakon što su se Warriorsi prošle sezone dominantno prošetali do naslova.