Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Slučaj Perišić izaziva polemike: Gdje je granica starih zasluga?

Hrvatska reprezentacija večeras u Lisabonu otvara četvrto izdanje Lige nacija, ali i novo poglavlje svoje povijesti…

Ivan Perišić i Zlatko Dalić (Foto:Ante Cizmic / CROPIX)

Večeras u Lisabonu svakako započinje novi ciklus, a možda i nova era hrvatske reprezentacije. Tek ćemo vidjeti kako će proći najavljeni proces stvaranja nove momčadi i do kakvih će promjena doći.

Sve utakmice Vatrenih ove jeseni možete gledati u prijenosima na Novoj TV i gol.hr-u. Specijalna emisija uoči utakmice Portugal – Hrvatska počinje već od 20 sati.

VIDEO Ronaldo sprdao Georginu frazom koju je proslavio Messi: "Što gledaš, idiote?"

Što se tiče kadra, zasad nema pretjerano velikih promjena u odnosu na Euro. Iako su neki bitni igrači ozlijeđeni, Vatreni će na travnjak Luza istrčati s igračima koji su već odavno reprezentativci.

Stiže vrijeme Martina Baturine

Najviše upada u oči što u veznom redu više nećemo gledati godinama neizostavnog Marcela Brozovića, koji se u međuvremenu oprostio od Vatrenih. Na taj način posredno su se otvorila vrata udarne postave Martinu Baturini.

Stiglo je vrijeme mladog Dinamovog asa. Baturina ne igra na istoj poziciji kao Brozović, ali doći će do pomicanja u veznom redu. Dok se ne pronađe Brozovićev nasljednik, Luka Modrić i posebice Mateo Kovačić malo će se povući, a Baturini će pripasti pozicijska "desetka".

Nova formacija

Najveća promjena Vatrenih na Luzu bit će u smislu sustava. Hrvatska će igrati u formaciji s tri stopera u zadnjoj liniji. U suštini će to biti 3-5-2 ili neka od varijacija tog sustava, recimo 3-4-1-2.

FOTO Oglasio se hajdukovac nakon odluke da više neće igrati za Hrvatsku: "Čast mi je..."

Izbornik Zlatko Dalić najavio je da će isprobati dva sustava u sljedeće dvije utakmice u Ligi nacija. U jednoj formaciji će se igrati na gostovanju u Portugalu, a u drugoj protiv Poljske u Osijeku. Izbornik je također najavio da mu je namjera dati šansu što većem broju igrača, tako da možemo očekivati debi Petra Sučića, koji je načelno prvi kandidat za Brozovićeva nasljednika u bliskoj budućnosti.

Slučaj Perišić izaziva polemike

Konkurenciju će mu praviti polivalentni Kristijan Jakić, koji bi protiv Portugala silom prilika mogao zaigrati na desnoj bočnoj strani. Lako je moguće da se izbornik ipak odluči za Marka Pjacu, no dugoročno gledano Juranović i Stanišić favoriti su za desni bok.

Tko će na lijevu stranu? Dalić je pozvao Ivana Perišića, no jasno je da je on tu zbog starih zasluga. Vidjeli smo kako je Perišić izgledao u Hajduku na početku sezone, a uz to je već neko vrijeme izvan natjecateljskog ritma i stoga se može očekivati da će u prvom sastavu ipak biti Borna Sosa.

Luka Modrić, Andrej Kramarić i Ivan Perišić (Foto: Ante Cizmic / CROPIX)

U nogometnim forumima i cijeloj hrvatskoj sportskoj javnosti traju žučne rasprave oko toga je li Dalić trebao pozvati Perišića u reprezentaciju dok je u stanju kakvom jest. Pitanje je sklisko, a mišljenja su različita.

Kako to u Hrvatskoj često zna biti, malo tko se javno odlučuje ili usuđuje otvoreno progovoriti o intrigantnim temama, ali stječem dojam da u privatnim razgovorima ljudi iz nogometa imaju uglavnom negativno mišljenje. Možda se varam, no to je moj dojam.

Sarkastični komentari 

Ako su stare zasluge glavni kriterij, čuli smo sarkastične komentare da je onda mogao i Davor Šuker još igrati za reprezentaciju. Možda opaska zvuči pregrubo, ali poanta je jasna.

Stare zasluge ne mogu se ignorirati, Perišić ima puno kredita kao jedan od najboljih, zadnjih pet-šest godina možda i najbolji igrača trofejne Vatrene generacije, no isto je tako činjenica da sve ima svoje granice. Za neke su one prijeđen, za druge nisu. Sve ovisi s kime razgovarate.

Izgubljena moć 

Neki će reći da je Perišić zbog starih zasluga već pozvan na Euro. Iako je bilo različitih mišljenja, tada je ipak većina promatrača smatrala da je to opravdan pokušaj Perišićeva vraćanja u formu i još više na nogometnu scenu, no sada je dojam malo drukčiji.

Perišićeve igre na Euru i u dresu Hajduka bitno su promijenile percepciju javnosti. Izgubljena moć ili, ako hoćete, nemoć najčešće su spominjane riječi. Dovoljno je pogledati društvene mreže i brojne komentare na tu temu. Svjedoci smo da mnogi misle kako nema previše smisla zvati Perišića dok ne uhvati dovoljnu formu.

Gdje su granice starih zasluga?

Perišić je prevelik i prevažan igrač hrvatske reprezentacije u povijesnom smislu da bi se šlepao. Neki će reći da mu to jednostavno ne treba, no drugi opet misle da je baš zbog svoje veličine zaslužio poseban izbornički tretman. Sve ovisi kako gledate na cijelu situaciju.

Licemjerno bi bilo tvrditi da su svi igrači isti jer znamo da nisu. Neki su ipak posebniji i kao takvi imaju drukčiji tretman. Može se reći da Perišić sada zatvara vrata nekim drugim mladim igračima, no to je na kraju ipak izbornička odluka.

Izbornik ima pravo na svoje mišljenje i njega se pita

Možemo se s njom ne slagati ili slagati, ali Dalić ima pravo na svoje razmišljanje sve dok je na čelu reprezentacije. S obzirom na to što je Perišić napravio za hrvatsku reprezentaciju i koliko je bio važan čimbenik u osvajanju svjetskih medalja, svi skupa možemo mu još malo progledati kroz prste.

E, sad, za sve postoje granice, a Dalić će najbolje znati kada je ta granica prijeđena. Očito još nije i stoga se odlučio dati Perišiću poseban tretman. Ne možemo reći da ga nije zaslužio, što opet ne znači da zainteresirani ili neutralni promatrači nemaju pravo na svoje mišljenje. Imaju, ali ima ga i izbornik, a njega se pita.

Moguća postava Hrvatska protiv Portugala:

Livaković – Pongračić, Šutalo, Gvardiol – Jakić, Modrić, Kovačić, Sosa – Baturina – Kramarić, Budimir.