Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Nizozemci iznenađeni invazijom Hrvata na Rotterdam: "Zar je to moguće!? Oranje će slaviti, Modrić je izgledao jako umorno"

Dan uoči utakmice Hrvatske i Nizozemske u polufinalu Lige nacija u Rotterdamu se zasad ne osjeća neka posebna nogometna atmosfera, ali stadion će biti rasprodan do posljednjeg mjesta…

De Kuip, legendarni stadion u Rotterdamu spreman za polufihale Lige nacija (Foto:GOL.hr)

Prvo što primijetite kada se iskrcate u Rotterdam jest jako lijepo vrijeme. Ne biste očekivali da je toplije nego u Zagrebu, ipak je to Nizozemska, zemlja sjevernih vjetrova i vjetrenjača, ali ovih dana manje je kiše i sunce doista sija jače na u hrvatskoj metropoli.

Ima sunca, ali još uvijek nema neke posebne nogometne atmosfere. Prve su impresije da se ne osjeća neka posebna nogometna groznica. Liga nacija ipak nije Svjetsko prvenstvo ili Euro, u završnici sudjeluju samo četiri reprezentacije pa nema navijača sa svih strana Europe i svijeta.

U Rotterdamu ćete brzo shvatiti da je to nogometni grad. Gdje god se okrenete, imate nogometne terene. Ispred našeg hotela, koji se nalazi u širem centru grada, kamp je s 9 terena. Na njema treniraju niželigaški klubovi. Onda možete misliti kakav kamp imaju Feyenoord ili Ajax.

Marokanac u Rotterdamu

„Vi ste iz Hrvatske? Ja idem u srpnju ili kolovozu na ljetovanje na vašu obalu. Još ne znam gdje, ali odlučio sam posjetiti Hrvatsku i onda poslije idem u Italiju“, priča nam konobar u Hollywoodu, velikom baru preko puta De Kuipa, legendarnog stadiona Feyenoorda, u kojem smo bili prvi gosti na otvaranju u 11 sati.

„Ja sam Kemal, dolazim iz Maroka. Mi Marokanci dobro smo upoznali hrvatsku reprezentaciju, a nadam se da ste i vi Hrvati naučili nešto o našoj reprezentaciji“, smije se Kemal i aludira na Svjetsko prvenstvo u Katru.

Na naš kompliment da je Maroko odlično igrao na Mundijalu i da je zasluženo stigao do polufinala, Kemal je utvrdio:

„Talent nikada nije bio u pitanju, uvijek smo imali dobre nogometaše, ali konačno smo igrali odgovorno i disciplinirano, baš poput Europljana, no isto tako nismo se odrekli naše kreativnosti. Za to je najzaslužniji izbornik, odlično je vodio momčad“, ushićeno priča Kemal, a na naše pitanje što misli o Vahidu Halilhodžiću, prethodniku Walida Regraguia na klupi Maroka. Vaha je ipak odveo Marokance na SP, a potom je dobio otkaz.

Ivica Medo, reporter gol.hr-a u baru blizu stadiona De Kuip (Foto: GOL.hr)

„Dobar je trener, ali i jako tvrdoglav. Pretvrd je, nije fleksibilan, ne zna razgovarati s igračima, posebno zvijezdama. Nije osjetio naš mentalitet, zbog toga je bilo problema. Trener mora biti kao kameleon, mora se prilagođavati situaciji, a Vaha nije taj tip. Preponosan je i pretvrd. Mislim da ne bismo dobro prošli u Katru da je ostao na klupi. Atmosfera je bila loša i to bi se sigurno odrazilo na rezultat. Savez je povukao jedini mogući potez, izbor Regraguira pokazao se jako dobrim. Rezultat sve govori, a i partije koje je Maroko pružao. Zadivili smo cijeli svijet“, ispričao nam je Kemal.

„Ipak niste mogli preko Hrvatske“, bocnuli smo Kemala.

„Nije sramota izgubiti od Hrvatske. Već godinama imate jednu od najboljih reprezentacija na svijetu. Svi dobro znamo što je Hrvatska napravila u Rusiji, a potom i u Katru. Znam da se ste i u prošlosti imali velike generacije, Hrvatska je bila hit na SP 1998. u Francuskoj“, priča Kemal, koji kao i svi ostali prvo spomene Modrića kada priča o Vatrenima.

14 tisuća ulaznica za hrvatske građane

Koliko god Hrvatska osvojila medalja, prosječni ljubitelji nogometa teško pamte hrvatska imena. Kemal po imenu i prezimenu poznaje nekoliko hrvatski reprezentativaca. Klasika: Modrić, Kovačić, Brozović, Perišić… I to je otprilike to. Primjerice, Joško Gvardiol mu je nepoznanica.

„Najviše pratim englesku i španjolsku ligu, manje sve ostale. Njemačku ligu slabo gledam, tu je sve unaprijed poznato, Bayern je stalno prvak i nije baš zanimljivo.“

Tko će sutra slaviti?

„Hrvatska je dobra, ali mislim da će ipak Nizozemska pobijediti. I to 2:1. Bit će tijesna utakmica, ne vjerujem da netko može uvjerljivo slaviti. Čini mi se da su najbolji hrvatski igrači prešli zenit. Modrić ima već dosta godina, gledao sam ga u Ligi prvaka protiv Manchester Cityja i vidi se da to više nije to. Izgledao je jako umorno, City je pregazio vezni red Madriđana, koji je dugo bio najbolji na svijetu. S druge strane, Nizozemska ima puno mladih igrača, čini mi se da su energičniji, a i igraju pred svojom publiku. U Rotterdamu su žestoki navijači, imat će veliku podršku.“

Nogometni kamp u blizini našeg hotela na kojem treniraju niželigaški klubovi u Rotterdamu (Foto: GOL.hr)

Kemal se iznenadio kada smo mu rekli da će biti gotovo trećinu stadiona zauzeti hrvatski navijači. Hrvatskim državljanima službeno je prodano 14 tisuća ulaznica, to je podatak UEFA-e, a može se očekivati da će biti na stadionu i Hrvata koji žive u Nizozemskoj, Njemačkoj i okolnim zemljama.

„Stvarno, zar je to moguće!? Pa, ne sjećam se kada je na De Kuipu bilo toliko navijača neke reprezentacije. Mi živimo od navijača, naš lokal je krcat prije i nakon utakmica. Nadam se da će puno Hrvata doći u ovdje ugasiti žeđ. Sa zadovoljstvom ćemo ih ugostiti“, kazao je simpatični Kemal.

Nizozemci iznenađeni invazijom Hrvata na Rotterdam

Pričali smo se Nizozemcima i svi su više-manje bili iznenađeni informacijom koliko Hrvata stiže na utakmicu. Međutim, nitko ne očekuje probleme, nije bilo nikakvih posebnih upozorenja policije. Nizozemci znaju organizirati velike utakmice, njima je to rutina, a njihova policija zna kako izaći na kraj s navijačima, pa i s onima najžešćima. Nizozemska huliganska scena oduvijek je bila jedna od najjačih, tako da njihovu policiju teško da može nešto iznenaditi.

Kako god, prvo što ćete zamijetiti u Nizozemskoj i posebice Rotterdamu, to je urednost i prave kutove kamo god se okrenuli. Sve je ulickano i po špagi, čak više nego u Njemačkoj ili Austriji. Toliko po kalupu da pomalo ubija mediteransku, srednjeeuropsku ili balkansku maštu i kreativnost.

Što se tiče cijena u Hollywoodu, mala piva je 3,5 eura, velika 5 eura. Espresso je 3 eura, cappuccino 3,5 eura… To su otprilike cijene na razini cijelog grada. U restoranima teško da možete ručati ispod 20 eura. To je neki minimum.

Dakle, s cugom i kavom to je najmanje tridesetak eura. Recimo, Kebab i kola stoje 15 eura, 10 – 15 eura su meniji u restoranima brze hrane. Teško da ćete se najesti, porcije jedva stanu pod zub. Sve je skupo, ali to vam sigurno nije ništa novo.

Dva svijeta različita, ali nogometno slična

Kao da je Hrvatska jeftina. Cijene pića i ića u zagrebačkoj Zračnoj luci više su nego na amsterdamskom Schipholu, no Zagreb kao grad je ipak jeftiniji od Rotterdama.

Ono što možda ne biste očekivali kada se već sve skupo plaća, to je nizozemska usluga. Ne može se generalizirati, to je jasno, ali dobrim dijelom su prilično spori i nije baš da se trgaju poslužiti vas. To je prva impresija, ne samo moja nego i cijele ekipe.

Sve se rano zatvara i nemojte očekivati da možete pronaći previše lokala koji rade do kasno. Čak i bolji hoteli zatvaraju šank vrlo rano, već oko 22 mršte se ako zatražite rundu. Tako je to u Nizozemskoj, kažu oduvijek.

Uglavnom, na prvi pogled Nizozemska i Hrvatska dva su svijeta različita po mnogim pitanjima, no nogometno su vrlo slične, kreativne i maštovite. Male su zemlje s velikom nogometnom tradicijom, svjetskim nogometašima i velikim uspjesima. Hrvatska je osvjedočeno uspješnija zadnjih godina, a sutra ćemo vidjeti tko je u ovom trenutku bolji. Teško je predvidjeti tko će pobijediti, ali gotovo sigurno će biti sjajna atmosfera. De Kuip će grmjeti i nizozemski i hrvatski.

U međuvremenu idemo skoknuti na trening Oranja. Kamp im se nalazi na oko 50 minuta vožnje automobilom od Rotterdama prema njemačkoj granici.