Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Dalić: "Iskreno, dvije stvari nisam očekivao. Nakon Modrića slijedi smjena..."

Izbornik Zlatko Dalić najavio je Euro 2024. s Hrvatskom.

Zlatko Dalić (Foto:Damir Skomrlj/Cropix)

Izbornik Zlatko Dalić uspješno je odradio prvu prijateljsku utakmicu uoči Europskog prvenstva. Hrvatska je uvjerljivo svladala Sjevernu Makedoniju (3:0), a ove subote čeka ih generalka protiv Portugala.

Dalić se u razgovoru za UEFA-u osvrnuo na svoj mandat na klupi hrvatske nogometne reprezentacije, rekao je da nije očekivao da će toliko dugo obnašati funkciju izbornika:

"Proteklih šest godina bile su uspješne za reprezentaciju. Tri medalje, nitko nije očekivao da ćemo to postići. Da budem iskren, nisam ni ja kad sam krenuo s ovim poslom, niti da ću ovoliko dugo voditi reprezentaciju.

Ovo je moj četvrti veliki turnir, briljanta generacija hrvatske nogometne reprezentacije koja se mijenja svake godine. Zaista sam sretan i ponosan, još uvijek motiviran i pun energije jer mogu voditi ovu momčad."

Izbornik je najavio Euro 2024., gdje igramo u skupini B sa Španjolskom, Albanijom i Italijom.

"Ponovno smo ostvarili cilj, a to je igranje na Euru. Za nas bi bilo super da uspijemo uzeti medalju, ali treba ići korak po korak. Prvi nam je cilj proći grupnu fazu, a onda ćemo dati sve od sebe. Polako, ali sigurno pokušat ćemo ostvariti vrhunske rezultate."

Izbornik tvrdi da se svi moraju ugledati na Modrića

Vatrene će na velikom turniru predvoditi Luka Modrić, koji je odradio još jednu sjajnu sezonu u dresu Real Madrida. Osvojio je La Ligu i Ligu prvaka te postao najtrofejniji igrač madridskog kluba, što mu je donijelo novi ugovor na još godinu dana, i to u 39. godini života:

"Njegovi trofeji i sve što je postigao u klubu i reprezentaciji govore mnogo o njemu. Ima volje, ambiciozan je kao i uvijek. On nije osoba koja se odmara, pravi pauze ili preskače utakmice, tako da nam je svima primjer. Nakon Luke imat ćemo smjenu generacija, iako smo već uveli puno novih lica, a iz Rusije nam je ostalo samo šest igrača. Dok god je Luka tu, zvat ćemo to zlatnom generacijom.

On je uzor svima, najveći hrvatski nogometaš svih vremena. Utjelovljenje pravog sportaša, pravog nogometaša. On je netko na koga se svi trebaju ugledati, netko od koga svi mogu učiti. Kad je Luka tu, svi smo bolji nogometaši i ljudi."

Ima velika očekivanja od Gvardiola

Hrvat od kojeg se očekuju velike stvari je talentirani Joško Gvardiol, koji je odlično odradio prvu sezonu u Manchester Cityju.

"Gvardiol ima veliki talent i potencijal. Prije dvije godine debitirao je za Hrvatsku na Euru. On je u klubu koji je trenutačno rangiran kao najbolji na svijetu, Manchester Cityju, i to samo pokazuje kvalitetu njegove igre i talent koji posjeduje.

Ozbiljan je, vrijedan na treninzima, samo treba izbjeći ozljede. Dug je put pred njim, mislim da će u daljnjoj karijeri imati samo uspjeha. Svojim talentom i trudom pokazuje da je to zaslužio. Mora ostati fokusiran, marljiv i nastaviti se truditi da bude još bolji uz sve nadolazeće treninge i utakmice. Po mom mišljenju bit će jedan od najboljih, ako ne i najbolji središnji branič na svijetu", zaključio je Dalić.

Niko Kovač vraća se na klupu: Želi ga klub iz jednog od najrazvijenijih gradova svijeta

VIDEO Piksi potpuno eksplodirao nakon poraza: Skakao, hvatao se za glavu pa žestoko opsovao