Automoto
Automoto

VIDEO Hrvatska ima novog prvaka Europe u brdskom reliju: Ima 21 godinu, studira i radi

Matija Jurišić je novi prvak Europe u brdskom reliju, i to treći Hrvat u povijesti.

Hrvatska po treći put ima prvaka Europe u brdskom reliju. Nakon 11 godina, Nike Pulića i Tomislava Muhvića na europski tron u iznimno jakoj konkurenciji popeo se 21–godišnji Riječanin Matija Jurišić.

Od 8 godine je za volanom, onako kao i najveći svjetski reli asovi poput Kalea Rovanpere. Matija Jurišić je nastavio pobjedničku tradiciju Hrvata na Europskom prvenstvu u brdskom reliju. Popeo se na krov Europe, kao treći Hrvat kojem je to uspjelo.

"Od malena sam u tome, tata se bavio brdskim utrkama. Tako je naravno došla i ljubav prema ovom sportu i dan danas traje."

Europsko prvenstvo bilo rijetko kada zanimljivo kao ove sezone. 10 utrka diljem europe u konkurenciji 80 vozača iz 18 zemalja. Sve se odlučivalo u posljednjim metrima i to u Hrvatskoj.

"Buzet je već tradicionalna postaja zadnjeg dana relija. Proslaviti pred svojim navijačima zaista poseban osjećaj."

Matijin bolid košta oko 60 tisuća eura, još toliko su troškovi cijele sezone. Naravno uz karijeru radi u računovodstvu i studira.

"1.6. turbo, 360 konja, 1200 kila pripremljen za kružne utrke mi smo ga pripremili za brdske utrke."

Koliko se performanse tvog automobila razlikuju od onih najboljih WRC auta?

"Slične su performanse ali na asfaltu, makadam je već nešto drugo. Glavna razlika je da WRC ima pogon na sva četiri moj je na prednji pogon."

Iako je brdski reli gotovo identičan onom klasičnom, ali ima manje etapa i nema suvozača. Matijin uzor je iz Formule 1.

"Sebstian Vettel? Bio mi je najdraži uvijek pratio sam ga, slični smo…tehnički. On mi je najveći uzor."

Precizan i hladnokrvan poput Vettela. Smireni Riječanin piše svoju priču, koja će vjerujemo imati još ovakvih kadrova. Vrijeme radi za njega.