Automoto
Automoto

Utrka za pamćenje u Singapuru: Sainz fenomenalnom taktikom do pobjede, Red Bull bez postolja

Carlos Sainz pobjednik je VN vožene u Singapuru.

Carlos Sainz (Foto:Afp)

Carlos Sainz pobjednik je VN vožene u Singapuru, drugi je završio Lando Norris u McLarenu, dok je treće mjesto zauzeo Lewis Hamilton u Mercedesu.

Španjolac u Ferrariju prekinuo je niz od 10 pobjeda u nizu Nizozemca Maxa Verstappena, a utrku je odvozio taktički perfektno od prvog do posljednjeg kruga.

Sainz je uhvatio životnu formu, u subotnjim kvalifikacijama osvojio je svoju drugu u nizu pole poziciju. Na samom startu utrke odlično je zagradio Britanca Georgea Russella koji je krenuo s druge startne pozicije, ali ubrzo ga je prestigao Leclerc u drugom Ferrariju.

Mirnija faza utrke završila je u 20. krugu kada je novajlija Logan Sargeant zahvatio zaštitnu ogradu u osmom zavoju te ostao bez dijela prednjeg krila, uslijedio je safety car i odmah su se svi bolidi uputili prema boxu.

Odbio se ispričati Ten Hagu, ali otvara mu se prilika života: Otpisana zvijezda Uniteda seli u Španjolsku?

Leclerc je izgubio drugu poziciju tijekom izmjene guma koja nije prošla kako su priželjkivali Tifosi, ali Sainz je ostao broj 1 uz Norrisa, Russella i Hamiltona iza svojih leđa.

Dvadeset krugova prije kraja utrke dogodio se ključan trenutak, Ocon je na svoj rođendan morao odustati od utrke, nastupilo je virtualno sigurnosno vozilo, a zatim teška odluka - ostati na stazi ili ići po nove gume.

Genijalna taktika Sainza zaslužna za pobjedu

U Mercedesu odlučili su se na rizik i stavili dva nova seta mediuma na bolide Russella i Hamiltona koji su ubrzo letjeli stazom. Postojala je bojazan u Ferrariju da će ostati bez gotovo sigurne pobjede, ali onda je Sainz fenomenalnom vožnjom držao gotovo šest krugova iza sebe dva Mercedesa i McLaren Landa Norrisa.

VIDEO Najgori nastup u povijesti umjetničkog klizanja: Suci mu doslovno dodijelili nulu

Španjolac je stalno tražio da mu javljaju zaostatak Norrisa te odlučio se pustiti gas i dati priliku Britancu u McLarenu da ga prati uz DRS. Njegova odluka pokazala se ključnom, Norris se žestoko branio od napada Russella i Hamiltona, a na kraju je u posljednjem krugu Russell završio u zaštitnoj ogradi i ostao bez bodova, dok je njegov momčadski kolega zauzeo treću poziciju.

Formula nam se vraća već sljedeći vikend kada se vozi VN Japana na legendarnoj Suzuki.