Automoto
Automoto

Dva Lotusa i dalje na sudu

Grupacija Lotus, vlasnica Protona i dalje je spremna na razgovor i otvorena za rješavanje spora oko slavnog imena kojeg bi kako se čini, u Formuli 1 ove sezone trebale nositi dvije momčadi.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Momčad se požalila kako je šef i suvlasnik momčadi 1Malaysia, koja je u F1 uzela ime Team Lotus, Tony Fernandes zatražio sulude cifre za prava na ime poznate engleske marke.

Lotus Grupacija pojavila se u Formuli jedan kao glavni sponzor momčadi Renaulta izazvaši tako čudnu situaciju s dvije momčadi istog imena na startnom gridu.

Proton je otkrio kako Fernandez zahtjeva cifru između 22 i 37 milijuna funti oko 60 milijuna dolara kako bi postigli dogovor. Takav bi sporazum osim prava na ime, pokrivao i torškove razvoja novog brenda, ali inaknadu zbog manjih utrošaka u prodaji suvenira i opreme, ali i sponzora koje bi promjenom imena bilo zakinuto.

Proton je potvrdila da namjerava platiti samo za ime momčadi, ali F1 tim otkrio je i kako im je nedavno stigla ponuda od 10 milijuna dolara ako bi se spor razrješio izvan suda.

"1Malaysia nas ne može tražiti da platimo naknadu za problem koji su sami izazvali“, stoji u izvješću malezijskog kontruktora.

„Mirno rješenje je još moguće postići, ali samo ako nam stignu opravdane i suvisle, razumne ponude.“

Prva trka sezone, 13. ožujka na stazi Sakhir, zbog nemira u zemlji još je upitna, no vrlo je izvjesno da će, ako se Velika nagrada Bahreina i održi, na stazi biti dvije momčadi istog imena s četiri bolida gotovo identičnog izgleda.