Ostali sportovi
Ostali sportovi

VIDEO Ratko Rudić: Srbija je favorit Eura, ali Hrvatska može obraniti olimpijsko zlato

Proslavljeni hrvatski vaterpolski trener Ratko Rudić na klupi je brazilske reprezentacije....

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Čovjek koji je hrvatsku vaterpolsku reprezentaciju vodio do zlata na Olimpijskim igrama, te svjetskom i europskom prvenstvu sutra će svoju momčad suprotstaviti upravo Hrvatskoj. Ratko Rudić s brazilskom reprezentacijom na pripremama je u Herceg Novom i sigurno stvara prepoznatljivu igru za Olimpijske igre. Natjecanje na kojem s domaćinom želi u četvrtfinale, a Hrvatskoj daje dobre izglede za obranu zlata iz Londona.

Brazil kao peta stanica impresivne izborničke karijere. Nakon bivše Jugoslavije, Italije, SAD-a i Hrvatske najtrofejniji stručnjak vaterpolskog svijeta već dvije godine na klupi je zemlje domaćina sljedećih Olimpijskih igara.
„Na kraju ovog dvogodišnjeg razdoblja mogu reći da sam zadovoljan i koliko je ekipa napredovala i koliko nas prate ove strukture koje su potrebne, i organizacijske i administrativne, tako da s malo više optimizma idemo prema Olimpijskim igrama", kaže Rudić.

O napretku ekipe dovoljno će reći senzacionalna pobjeda nad Hrvatskom prošlo ljeto u svjetskoj ligi.
"Ja se ne zavaravam puno tim rezultatom, ali sigurno da taj rezultat dosta govori o našem progresu."

Sutra ga na pripremnom turniru u Dubrovniku očekuje novi okršaj s Barakudama. Koje su, nakon njegovog odlaska, s novim izbornikom Ivicom Tuckom osvojile srebro i broncu na svjetskim prvenstvima.
"Hrvatska reprezentacija je imala dosta problema s ozljedama ključnih igrača i to su izvanredni rezultati koji su Hrvatsku održali u svjetskom vrhu i ono što je važno za Hrvatsku da svake godine ima jedan dobar rezultat."

'Hrvatska može obraniti olimpijsko zlato'

Izostanci važnih igrača Hrvatsku muče i uoči skorašnjeg Europskog prvenstva, no Rudić smatra da Tuckova vrsta ima dovoljno kvalitete da se upusti u borbu za sam vrh u Beogradu.
"Neki put je izostanak određenih igrača šansa mladim igračima da se dokažu. Oni su tada super motivirani i eventualno mogu napraviti kakvo iznenađenje, međutim Hrvatska ima jedan broj igrača koji su po meni među najkvalitetnijima na svijetu."

I zato vjeruje da Barakude imaju snažne argumente za obranu olimpijskog zlata iz Londona.
"Da, ja sam uvjeren u to. Hrvatska ima takav potencijal da može postaviti sebi za cilj osvajanje zlata u Riju.“

Srbija je glavni favorit za europsko zlato, ali očekujte žestoko prvenstvo.“
Naglašava da EURO ne znači mnogo u kontekstu Olimpijade, a Hrvatsku, Srbiju, Mađarsku i Crnu Goru vidi kao glavne favorite Rija.

Njegov cilj je s Brazilcima ući u četvrtfinale. A, što će nakon toga za sada ne razmišlja. Životom u Riju je vrlo zadovoljan.
"Rio je fascinantan grad, vrlo interesantan, živ. Ljudi su druželjubivi, puno je toga na plažama, puno turista i uglavnom živi se vrlo interesantno. Sve će biti u redu s infrastrukturom za OI, spremni će dočekati sve natjecatelje", zaključuje Rudić.

Sljedeće ljeto Rio će biti centar svijeta. A, on čovjek zbog kojeg će Brazilci sanjati vaterpolsku senzaciju.