Ostali sportovi
Ostali sportovi

Najslabija grupa, ali s nekoliko 'mina': Evo tko čeka Hrvatsku u Kataru!

Svjetsko prvenstvo u rukometu za Hrvatsku počinje danas u 17 sati utakmicom protiv Austrije.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Hrvatska rukometna reprezentacija na SP u rukometu 2015. nastupit će u skupini B, gdje izabranici Slavka Goluže slove za velike favorite i sve osim osvajanja prvog mjesta bilo bi veliko iznenađenje. Kao nositelj grupe Kauboji imaju naizgled ne previše težak posao

Pogledajte RASPORED utakmica za SP u rukometu 2015. i točne satnice Hrvatske

Uz Hrvatsku, u skupini B su još Austrija, Tunis, Iran, Makedonija te Bosna i Hercegovina. Donosimo kratke profile pet suparnika Kauboja...

Prvi protivnik na SP u Kataru je Austrija, koja je Svjetsko prvenstvo izborila tako što je pomalo iznenađujuće izbacila Norvešku. Nije to bio neki veliki potres u svijetu rukometa, posebice jer je norveški muški rukomet već godinama u padu, ali je svakako indikativan podatak koji Kauboje obvezuje na oprez.

Izbornik, Islanđanin Patrekur Johanesson, na klupi nema veliku širinu, ali Austrijanci imaju nezgodnu prvu sedmorku, u kojoj prednjači vratar srpskih korijena Nikola Marinović i Robert Weber, odlično desno krilo Magdeburga.

Tunis bi pod vodstvom Seada Hasanefendića mogao biti jako neugodan, a uoči početka natjecanja slovi kao najveći kandidat za drugu poziciju. Poznato je kako igraju agresivan, ponekad i vrlo prljav i grub rukomet, s kojim su naši reprezentativci znali imati problema. Aktualni viceprvaci Afrike u rukometu namučili su Kauboje na Olimpijskim igrama u Londonu, a u Kataru priželjkuju ulazak među osam najboljih reprezentacija svijeta gdje su dosad se plasirali samo jednom (2005., kad su bili domaćini).

Glavna zvijezda reprezentacije je Barcelonin lijevi vanjski Wael Jallouz, a tu je još nekoliko odličnih imena koji igraju u sve jačoj francuskoj ligi (pivot Issam Tej u Montpellieru, desno krilo Jaleleddine Touati u Dunkerqueu...).

Nominalno najslabija reprezentacija skupine je Iran, koji se u Katar plasirao kao četvrta momčad s prvenstva Azije. I oni za izbornika imaju stranca, Slovenca Boruta Mačeka, koji na raspolaganju ima najskromniji igrački kadar. Irancima bi na SP-u svaki osvojeni bod bio velika premija...

Veliki obračun čeka Hrvatsku u četvrtom kolu, kada će suparnik biti Makedonija koju vodi Ivica Obrvan. Okosnicu reprezentacije čine igrači Metalurga i Vardara, a prvo ime i na ovom će SP-u biti Kiril Lazarov, koji će zasigurno biti među najboljim strijelcima turnira. Međutim, ono što sjajni Barcelonin desni vanjski već godinama priželjkuje jest pravi rezultat s reprezentacijom, a mnogo toga o realnosti makedonskih ambicija reći će sudar s Tunisom u prvom krugu.

U zadnjem kolu našu reprezentaciju čeka Bosna i Hercegovina, koja je napravila pravo malo čudo u kvalifikacijama. Nakon što su u skupini bili prvi ispred nedoraslih protivnika (Portugal, Latvija i Estonija) u dokvalifikacijama su priredili prvorazrednu senzaciju eliminacijom Islanda od kojeg su bili bolji za jedan gol u dvije šokantne utakmice.

Momčad BiH sastavljena je od igrača iz 10 europskih liga, a prva imena su najbolji bh-sportaš Nikola Prce (lijevi vanjski iz poljskog Azoty-Pulawya), brat našeg reprezentativca Igora, srednji vanjski Ivan Karačić iz bjeloruskog Bresta, zatim bivši igrač Zagreba, a sada već legionar mađarskog Veszprema Mirsad Terzić dok je kapetan reprezentacije pivot Muhamed Toromanović iz francuskog Creteila. Ključno pitanje za sve njih glasi hoće li moći ponoviti formu i lipnja 2014. kada su nokautirali Islanđane.