Ostali sportovi
Ostali sportovi

Rusija će u četvrtak biti 'izbrisana' sa sportske karte svijeta!?

Međunarodni olimpijski odbor pričekat će odluku CAS-a i onda donijeti odluku o nastupu ruskih sportaša na Igrama u Riju...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Na telefonskoj sjednici održanoj u utorak članovi Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) odlučili su pričekati s odlukom o zabrani nastupa ruskim sportašima na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, dok ne saznaju odluku Suda za sportsku arbitražu (CAS) u slučaju žalbe 68 ruskih atletičara.

Naime, 68 atletičarki i atletičara kojima je Međunarodna atletska federacija (IAAF) zabranila nastup zbog dopinškog skandala povezanog s manipuliranjem pozitivnih uzoraka ruskih sportašica i sportaša, odlučili su se boriti za ukidanje te odluke preko Suda za sportsku arbitražu.

Odluka CAS-a bit će poznata u četvrtak pa bi tada i MOO mogao obznaniti svoju odluku, nakon što je nezavisna komisija Svjetske antidopinške agencije (WADA) pod vodstvom kanadskog profesora prava Richarda McLarena u svojoj opsežnoj istrazi našla nepobitne dokaze za manipulaciju pozitivnim uzorcima ruskih sportaša, koja je provođena pod patronatom ruskih vlasti i tajnih službi.

"Istražit ćemo mogućnosti za kolektivnu zabranu svim ruskim sportašima na Olimpijskim igrama 2016, umjesto da se bavimo pojedinačnim slučajevima. Zato će MOO morati uzeti u obzir odluku CAS-a, kao i kodeks Svjetske antidopinške agencije te Olimpijsku povelju", stoji u priopćenju MOO-a objavljenom u utorak.

Međunarodni olimpijski odbor je pokrenuo postupak protiv nekolicine ruskih sportskih dužnosnika, ali ni u Moskvi nisu sjedili i čekali poteze druge strane. Ruski ministar sporta Vitalij Mutko, koji se unatoč ovim skandalima zadržao na toj poziciji, u utorak je suspendirao svog zamjenika Jurija Nagornika, antidopinšku savjetnicu Nataliju Želanovu, zamjenika direktora ministarstva znanosti i obrazovanja Avaka Abaljana, voditeljicu medicinske službe Irinu Rodionovu, kao i savjetnika za nacionalne izabrane vrste Alekseja Velikodnija, objavila je ruska agencija Interfax. Iz Kremlja je objavljeno da Mutko nije među suspendiranima, jer se nije našao na WADA-inoj listi osumnjičenih za sustavno provođenje dopinga i kršenje kodeksa.

Među mjerama koje je MOO već poduzeo su odustajanje od organizacije ili pokroviteljstva nad bilo kakvim sportskim događajima u Rusiji, što se odnosi i na Europske igre 2019. godine; oduzimanje akreditacije za OI u Rio de Janeiru izaslanicima Ruskog sportskog ministarstva ili bilo kojoj osobi koja je spomenuta u izvješću nezavisnog istražnog povjerenstva; ponovno će biti analizirani uzorci svih ruskih sportaša koji su nastupili na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, a zamoljene su sve federacije u zimskim sportovima da zamrznu sve aktivnosti vezane za pripremu natjecanja na tlu Rusije.

Ove privremene mjere bit će na snazi do prosinca, kad će biti preispitana potreba za zadržavanjem istih.