Ostali sportovi
Ostali sportovi

'Semenya je muškarac, a atletski savez je to prikrio!'

Uoči svjetskog prvenstva Caster Semenya bila je slabo poznata atletičarka iz Južne Afrike, no događaji u Berlinu promovirali su je, uz Usaina Bolta, u glavnu priču prvenstva. Nažalost, ne po dobrom. Dok svjetska atletska federacija istražuje je li Semenya doista žensko, iz atletskih krugova dolaze oprečne informacije.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Švicarski dnevnik 'Blick' objavio je razgovor s atletskim trenerom koji je godinama radio u Južnoj Africi. Anonimni trener ustvrdio je kako su čelnici južnoafričkog atletskog saveza još u ožujku imali rezultate testova koji su pokazali da je Semenya muškarac, ali su ih odlučili prikriti.

Pogodile su nas optužbe kako je ona muškarac, jer svi znamo da je žena

Glavnim krivcem označio je prvog trenera reprezentacije, Ekarta Arbeita, koji je svojevremeno stvarao laboratorijske šampione u istočnoj Njemačkoj. Čelnici saveza i prozvani Arbeit optužbe su odbacili.

Cijeli slučaj posebno je uzdrmao Semenyinu obitelj. Njihovo selo u južnoafričkoj pokrajini Limpopo na nišanu je brojnih televizijskih ekipa, članovi obitelji glavne su mete.

>> Zbog sumnji u spol htjela bojkotirati dodjelu medalja!

>> Zbog upitnog spola problem i WC: Što, da skinem gaće?

'Mislim da je cijela ova priča proizvedena od bijelaca, jer bijelci nikad nisu dopuštali crncima da budu bolji od njih. Mrzili su je od kad se počela utrkivati, zato su i izmislili ovu priču, željeli su je psihički uzdrmati, ali svojom kvalitetom došla je do pobjede', izjavila je majka Semenye.

'Želimo joj svu sreću. Pogodile su nas optužbe kako je ona muškarac, jer svi znamo da je žena. Vidjela sam je na televiziji kako osvaja zlatnu medalju i želimo joj sve najbolje. To je sve što mogu reći', rekla je sestra Nkele Semenya

Dok rezultati testova budu poznati, odgovorit će na još mnogo pitanja. Žitelji sela Ga-Mmasehlonga postali su, ni krivi ni dužni, atraktivna medijska roba.

 

Više o