Nogomet
Nogomet

VIDEO Ironični komentar: Evo što Šuker kaže o namještanju utakmica

U Pragu je počelo dvodnevno zasjedanje izvršnog odbora UEFA-e, prvog od kada je u najviše tijelo europske nogometne federacije izabran Davor Šuker.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Ime predsjednika HNS-a posljednjih se dana u medijima pojavljivalo u istoj rečenici s osuđenim pripadnicima kladioničarskog miljea, braćom Šapina, pa se s velikim zanimanjem iščekuje kakva će biti reakcija UEFA-e. Dan uoči odlaska u Prag Davor Šuker pojavio se na stadionu Hrvatskog Dragovoljca, na svjetskom prvenstvu klubova hrvatske dijaspore.

Na pitanje o napisima ARD-a, koji je objavio transkripte razgovora između njega i Ante Šapine o klađenju na određene utakmice, predsjednik HNS-a sa smješkom je poručio.

"Vjerujem vama, ipak ste vi sedma sila, vi ćete to sve riješiti i prepuštam vama da donesete zaključke. I vjerujem vama da ćete to sve tako profesionalno ispitati i da ćete doći do još nekih pitanja, ali najvažnije je kad se vratim u srijedu s Izvršnog odbora, prvog mog Izvršnog odbora u UEFA-i, da ćete vi već imati neke zaključke i jedva čekam da čujem u vašim dnevno-informativnim emisijama i eto, pratim vas lijepo", poručio je Šuker.

UEFA-in komentar za Novu TV: Šuker nikada nije optužen

Na naš upit ima li UEFA ikakva saznanja o eventualnoj Šukerovoj umiješanosti u cijeli slučaj, iz Europske nogometne federacije stigao je sljedeći odgovor.

"UEFA usko surađuje s vlastima u Bochumu od 2010. oko istrage namještanja utakmica. Ova suradnja vodila je do nekoliko disciplinskih postupaka i sankcija protiv igrača i službenih osoba. Prema našim saznanjima Davor Šuker nikada nije bio ispitivan od strane njemačkih vlasti ili optužen za bilo kakvo nedjelo."

Namještanje utakmica radi ilegalne zarade UEFA vidi kao veliko zlo i opasnost za nogometnu igru te poručuje kako se njezini dužnosnici moraju pridržavati etičkih i disciplinskih propisa u svakom trenutku, a ne samo ako su i kada su kandidati za mjesto u UEFA-inu Izvršnom odboru.

"Naša kontrolna, etička i disciplinska tijela neće oklijevati poduzeti čvrste sankcije u slučaju da bilo koji UEFA-in dužnosnik povrijedi ove propise u bilo kojem trenutku, pod uvjetom da postoje valjani dokazi takvih nedjela."

UEFA-ina konferencija za medije o temama dvodnevnog sastanka u Pragu bit će održana u utorak, a Davor Šuker za hrvatske medije imao je kratku poruku.

"Pa, pratim vas. To vam je domaća zadaća, hvala vam, vjerujem u vas."