Nogomet
Nogomet

VIDEO Hrvatskim huliganima prijete višegodišnje kazne zatvora

Kakve kazne očekuju huligane koji uzrokovali nerede za vrijeme kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo 2016. godine između Italije i Hrvatske vrlo je učestalo pitanje ovoga tjedna...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Oni koji su uzrokovali desetominutni prekid susreta mogli bi dobiti višegodišnje zatvorske kazne. Tako barem kaže Iva Pavić, hrvatska konzulica u Italiji:

"Kazne za nerede na stadionima su dosta teške. Ukoliko nekoga proglase krivim, onda riskira od 1 do 10 godina zatvora za nerede na stadionima. Zavisi koje su vrste bili, da li je kriv kada se prouče svi dokazni materijali i koliko je nesigurnost za druge na stadionu, svojim ponašanjem, prouzročeno".

Konzulica Pavić nije željela otkriti što se pritvorenima stavlja na teret.

No, Milan Markiš, hrvatski odvjetnik i stručnjak za kazneno pravo koji radi u Italiji, očekuje sljedeće:

"Moglo bi se pretpostaviti počinjenje nanošenje teške tjelesne ozljede privatnoj osobi ili službenoj osobi ako se radi o policajcu. U tom slučaju primjenjivat će opći kazneni zakon, kazna je od 6 mjeseci do 5 godina."

Ono što je najvažnije. U Italiji, za razliku od Hrvatske, za nerede na stadionu nećete dobiti prekršajnu, nego kaznenu prijavu. A onda su predviđene kazne puno strožije, za viđeno na San Siru i do četiri godine zatvora..

"Radi se o vrlo teškoj kazni zatvora. Mislim da kod nas to ulazi u prekršajnu domenu i da je to sve prekršaj i da su kazne punu blaže nego u Italiji."

I onda dolazimo do pitanja: zašto Hrvatska nakon toliko sramoćenja i navijačkih nereda ne učini isto? Možda zato što ni u HNS-u ne vide potrebu za pooštravanjem kazni.

"Ja mislim da su ovo dosta visoke penalizacije za one koji su prekršitelji Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima", rekao je čovjek zadužen za sigurnost u HNS-u Zoran Cvrk.

Pritvoreni će sutra izaći pred istražnog suca koji će odrediti hoće li ostati u pritvoru ili će suđenje dočekati na slobodi.