Nogomet
Nogomet

Emotivan oproštaj legendarnog kapetana Kovača

Dan nakon što je objavio kraj reprezentativne karijere, sad već bivši i legendarni kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač i službeno se oprostio pred brojnim novinarima u Splitu.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Legendarni hrvatski kapetan oprostio se od reprezentativnog dresa nakon 12 godina igranja za Vatrene. U Split je došao iz Njemačke i odmah se ispričao brojnim novinarima što se jučer i danas razumljivo nije javljao na telefon. Zato je danas u Splitu s glasnogovornikom HNS-a Gavranom bio na raspolaganju svim medijima.

>> Vijest o oproštaju hrvatskog kapetana obišla svijet

>> Nasljednik Nike Kovača 'genovski Gatusso', kapetan Šimunić?

'Jučer sam se našao s izbornikom u Muenchenu kao što znate. Pričali smo o mom statusu u klubu koji nije bajan otkako je došao novi trener u Red Bull', počeo je ispovijest Niko.

Zaključio sam da je bolje da se ostavim igranja nogometa za reprezentaciju kada ne igram u klubu

'Već neko vrijeme razmišljao sam o tome i lomio se. Zaključio sam da je bolje da se ostavim igranja nogometa za reprezentaciju kada ne igram u klubu. Trebat će mi vremena da sve ovo shvatim. Pred nama je važno natjecanje, Svjetsko prvenstvo, a to ne smije nitko ugroziti', skroman i iskren bio je Kovač.

Hrvatsko 'hrabro srce' prvo je obavijestio suprugu o odluci, a onda je nazvao izbornika Bilića.

'Da sam prvo rekao predsjedniku saveza i tajniku (marković i Srebrić, op.a.) znam što bi mi rekli. Ovako će biti manji pritisak'. 

Tko su nasljednici?

Dotaknuo se i pitanja svog nasljednika na mjestu kapetana, kao i na mjestu zadnjeg veznog igrača. 'Naravno da vam neću reći koga sam predložio. Rekao sam Slavenu svoje mišljenje, a on ga je samo potvrdio. Vidim da ste već po novinama prognozirali, no izbornik će odluku prvo priopćiti igračima'

Niko je rekao kako su mogući nasljednici u veznom redu Vukojević, Leko i Pokrivač, a spomenuo je i Jurića. Kaže kako se radi o redom iskusnim igračima koji igraju vani te kako svi imaju iste startne šanse. 

Rekao je kako za izbornikov dolazak u Muenchen nije znao niti njegov brat Robert. 'On je znao za moju situaciju pa je odluku primio normalno. Njemu je slično, no sam mora odlučiti. Da sam imao kontinuitet u klubu nastavio bih dalje, ali s 37 godina i takvom situacijom nije išlo.'

Poraz od Turske, pobjede nad Engleskom i Njemačkom

Bivši kapetan istaknuo je poraz od Turske kao jedan od najtužnijih trenutaka u karijeri. Rekao je kako su bili jedinstveni te su prije Eura dogovarali koju će tetovažu staviti u slučaju velikog uspjeha. Pobjede protiv Engleske u Londonu te Njemačke u Klagenfurtu istaknuo je kao nešto posebno u dresu reprezentacije. 

'Žao mi je što sam jedan od onih koji nikad nisu zaigrali u Hrvatskoj. Bio sam blizu Hajduka prošle godine, no moje vrijeme i u klubu je blizu kraja pa ne vjerujem da imam šanse zaigrati u HNL-u', rekao je o mogućem dolasku u Hrvatsku.

Niko će vjerojatno u Red Bull Salburgu ostati i nakon kraja nogometne karijere. U Zagrebu je počeo trenersku školu, no nije siguran hoće li biti trener. Niko kaže kako mu se više sviđa funkcija sportskog direktora koja nije toliko podložna odlascima.