Nogomet
Nogomet

Tko je bolji: Elf ili Gordi Albion?

Danas će u Berlinu snage odmjeriti dvije nogometne velesile, koje imaju čitavu povijest međusobnih velikih utakmica. Ipak, zbog gustog rasporeda klupske sezone, prijateljska utakmica između Njemačke i Engleske za mnoge igrače tek je nepotreban teret kojeg bi najbolje bilo izbjeći.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Capellova Engleska perfektno je startala u kvalifikacijama za SP 2010. Englezi su neokrznuti prošli kroz dva teška gostovanja: Zagreb i Minsk te su apsolutni favoriti za automatsku kvalifikaciju iz naše skupine. No, velikom talijanskom stručnjaku to nije dovoljno: on želi pobjedu i nad njemačkim rivalima. Na njegovu žalost, isti stav nemaju engleski najbolji igrači, koji su ga ostavili na cjedilu.

>> Capello prijeti simulantima: 'Izgubit ćete mjesto u momčadi!'

>> Gerrard 'zavadio' Capella i Liverpool

Engleska će u Berlinu igrati bez Waynea Rooneya, Joe Colea, Ashley Colea, Ria Ferdinanda, Franka Lamparda i Stevena Gerrarda, a Davida Beckhama Capello po običaju nije ni zvao.

Najvećih problema imat će Talijan kako 'pokrpati' veznu liniju: Garreth Barry i Theo Walcott igrat će sigurno, a tko uz njih, veliko je pitanje. Obranu će također krpati debitantima: Terryju bi društvo mogao praviti Upson iz West Hama, a bočni bi mogli biti Bridge i Richards. Napad bi trebao predvoditi raspoloženi Spurs Darren Bent, a možda zaigra i Peter Crouch. Nema sumnje, takva momčad ne zvuči pobjednički.

Gary Lineker davnih je dana rekao: 'Nogomet je igra u kojoj pobjeđuju Nijemci'. Tako bi mogli biti i ovaj put. No, ni Nijemci neće upotrijebiti sve svoje najjače adute.

Kapetan Ballack nije pozvan zbog navodne ozljede, a neće biti ni Fringsa ni Kuranyja, koji više ne žele igrati za Elf, jer su se posvađali s izbornikom Loewom. Igrači koji bi mogli donijeti pobjedu kontroverznom izborniku svakako su Miroslav Klose, Simon Rolfes, Bastian Schweinsteiger i Lukas Podolski.

>> Ballack opet izostavljen: Osveta ili ozljeda?

Englezi i Nijemci odigrali su brojne velike utakmice, od kojih je najslavnija bila ona u finalu SP-a 1966. godine. O njoj se i danas priča. Otočani imaju bolji međusobni skor: 14 pobjeda i 10 poraza.

Zanimljivo, Elf nije nikad pobijedio Englesku u Berlinu, iako su igrali sedam puta u glavnom gradu Njemačke. Sad će imati izvrsnu priliku, jer oslabljena Engleska ne odaje dojam snažne momčadi, iako se s Fabiom Capellom nikad ne zna.