Nogomet
Nogomet

BiH i Portugal remizirali u Zenici, Ibišević promašio pobjedu!

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je susret bez pogodaka u prvom dvoboju dodatnih kvalifikacija za Euro 2012. protiv reprezentacije Portugala, igranom u Zenici...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Prvo poluvrijeme BiH-reprezentacija odigrala je poprilično slabo. No, ni Ronaldo i društvo s druge strane nisu bili na nivou, premda su bili puno opasniji po gol.

Već na otvaranju utakmice je golu Asmira Begovića zaprijetio Nani, no udarac veznjaka Manchester Uniteda iskosa s desne strane završio je na suprotnoj strani terena.

Puno ozbiljniji bio je pokušaj Raula Meirellesa u devetoj minuti, kada je jednu odbijenu loptu sa ruba kaznenog prostora poslao ravno u Begovića. U 15. minuti je dalekometnim udarcem Ronaldo zaprijetio, ali i ovoga puta nije bilo puno posla za Begovića.

Sejad Salihović u 17. minuti faulira Ronalda, a engleski sudac Howard Webb pokazao mu je žuti karton, pa će "zmajevi" u Lisabonu biti oslabljeni neigranjem Hoffenheimova nogometaša. U 18. minuti Moutinho je spustio loptu za Heldera Postigu, koji šutira iznad gola.

U dobroj se prilici u 25. minuti našao Ronaldo, napravio je sve dobro na lijevoj strani, namjestio se i snažno tukao, ali je Adnan Zahirović sve dobro pratio i blokirao njegov udarac.

Nekoliko minuta kasnije je Zvjezdan Misimović izveo korner s lijeve strane, drugi za domaćina, a golman Portugala Patricio uz malu nesigurnost uspio doći do lopte. Ronaldo u 37. minuti sa preko 30 metara iz slobodnog udarca loptu plasira visoko preko Begovićevog gola.

U finišu prvog dijela Begović je ukrotio pokušaj Velosa iz slobodnog udarca, a prethodno su javne opomene zaradili Sanel Jahić na jednoj te Helder Postiga na drugoj strani. Očajno prvo poluvrijeme završeno je bez pogodaka, 0-0.

U drugo poluvrijeme izabranici Safeta Sušića krenuli su nešto agresivnije. Nekoliko napada na samom startu ipak nisu urodili plodom. Nakon starta Ronalda Pjanić se žalio na povredu, ali kraća pauza Rominu je veznjaku bila dovoljna za nastavak utakmice. Ni gosti nisu ostali bez prilika, pa tako treba izdvojiti onu Ronalda iskosa sa lijeve strane, koji ne uspijeva dobro zahvatiti loptu te ona odlazi pored gola.

Prvu izmjenu na utakmici napravio je gostujući izbornik, Paulo Bento. Napadač Beşiktaşa Hugo Almeida ušao je u igri umjesto Postige.

Nekoliko minuta kasnije u igru su ušli Maletić umjesto Medunjanina, te Ibišević umjesto Salihovića. Sušić je time pojačao napad te su Ibišević i Džeko pozicionirani u njegov sam vrh. Samo minutu kasnije Džeko je iz jednog dobrog napada pokušao iznenaditi gostujućeg golmana ali njegov dalekometni šut odlazi pored gola. Još jedan napad "zmajeva", centaršut Misimovića i velika prilika za Ibiševića koji ostaje sam ali šutira preko gola.

Od ulaska Ibiševića igra domaćih postala je puno opasnija i agresivnija. Nekoliko prilika upravo napadača Hoffenheima moglo je donijeti domaćima vodstvo, ali gola nije bilo.

Pet minuta prije kraja meča Sušić vrši i treću izmjenu, Ibričić je zamijenio Misimovića. Do kraja utakmice na obje strane po nekoliko prilika, a svakako treba izdvojiti onu u 90. minuti kada Spahić umalo postiže autogol. Begović je bio siguran. U posljednjim trenucima utakmice Džeko je mogao donijeti veliku pobjedu Sušićevu sastavu, ali je rezultat na kraju ostao onaj početni, 0-0.

EP kvalifikacije, Dodatne kvalifikacije
Bosna i Hercegovina 0 0 Portugal
Sastavi
A. Begovic
E. Spahić
S. Jahic
Z. Misimović (86' S. Ibričić)
E. Rahimić
S. Salihović (68' V. Ibišević)
H. Medunjanin (67' D. Maletic)
M. Pjanić (68' V. Ibišević)
S. Lulic
A. Zahirovic
E. Džeko
P. dos Santos Rui Patricio
T. De Souza
E. Bruno Alves
A. da Silva Fabio Coentrao
Pepe
R. Meireles (81' R. Ruben Micael)
J. Moutinho
L. Nani
M. Luis Pinto Veloso
H. Postiga (65' M. Hugo Almeida)
C. Ronaldo
Žuti kartoni
S. Salihović 18'
S. Jahic 43'
H. Postiga 42'