Nogomet
Nogomet

'Teško je naći neke riječi, odigrali smo jako lošu utakmicu'

Nažalost, prvi Bilićev test za EP doživio je potpuni fijasko, što je maksimirska publika opet popratila zvižducima.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Ovo je treći najveći poraz Hrvata u domaćim utakmicama, a sve ih je doživio Slaven Bilić: Nizozemska 0:3 i Engleska 1:4 (obje 2008.), te Švedska 1:3. A u Maksimiru Hrvatska još od 2006. godine nije dobila veliku utakmicu: ni Engleze, ni Ukrajince, ni Grke, ni Turke, ni Šveđane.

>> Šveđani očitali lekciju blijedim Bilić 'boysima': Ibra nezaustavljiv!

Slaven Bilić:

"U prvom poluvremenu smo bili OK. Imali smo neke proboje po boku, dobre situacije, bili smo opasni u prekidi koje smo dobro izvodili, ali u drugom poluvremenu smo pali pogotovo nakon drugog gola i jednostavno nismo bili dobri."

Koja je bila namjera uoči početka susreta?

"Definirati putnike, međutim to je grupa u koju mi vjerujemo. Nije sigurno koji će ići. Namjera je bila odigrati čvrsto i preko naše sredine otići do bokova i ne dopustiti da Ibrahimović primi loptu sam što je napravio defacto više puta, dvaput to su iskoristili, a kod trećeg potvrdio da je ekstra klasa. Mi ne smijemo mu dopustiti da vuče loptu 60 metara sam."

Jesmo li bili previše opušteni?

"Najlakše je reći da smo bili neraspoloženi. Istina je da je okupljanje bilo dva dana i da je bilo sponzorskih stvari i dopuštam da koncentracija bila malo poremećena, ali to nije alibi. Jednostavno smo bili u drugom poluvremenu i puno sporiji i tromiji od Šveđana koji su bili puno življi i morat ćemo podići fizičku spremu."

"Analizirat ćemo utakmicu. Bilo je igrača koji su odigrali jako dobro poput Srne, a Rakitić je odigrao nekoliko dobrih akcija. Cilj je bio probati što više kandidata i to smo napravili. Svi momci koji su išli su igrali ili poluvrijeme ili pola sata i s te strane smo zadovoljni, ali objektivno, bilo je to loše."

"Moramo se dobro pripremiti za Euro i u to ne sumnjamo. Ne bi tražio alibi u malom okupljanju. To je bilo otprilike na istom nivou, ono što se treba popraviti je moć, posebno bez lopte. Moramo početi brže dolaziti do bokova, Šveđani su to uspjeli preko svoje ekstra klase."

"Oni nisu loša reprezentacija, zaključili su drugo mjesto u kvalifikacijama. Odigrali su točno onako kako smo predvidjeli, ali smo imali neke probleme i nismo bili dobri, objasnio je hrvatski izbornik."

Ivan Rakitić:

"Mislim da je teško naći neke riječi. Danas smo odigrali lošu utakmicu. Mi smo probali igrati, a oni su iskoristili svoje prilike. Ali mislim da ne smijemo previše dati pažnje ovoj utakmici i važnije je usmjeriti se na ono što nas čeka u lipnju."

Dojam je da pristup nije bio pravi.

"Kad smo tu želimo pobijediti i bilo je teško ući u igru, teren nam nije bio idealan, ali ne smijemo tražiti isprike, danas smo bili loši i moramo odgovarati. Jako sam tužan što smo izgubili'', zaključio je hrvatski reprezentativac.