Nogomet
Nogomet

Idemo li na na noge nesretnim Turcima, Džeki, Crnoj Gori ili Estoncima?

Ako želi vidjeti Europsko prvenstvo 2012. godine, hrvatska nogometna reprezentacija mora bez greške prekočiti posljednje dvije prepreke, a ime suparnika doznat će u četvrtak malo poslije 13 sati u Krakowu.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Nakon što su kiksom kod Grčke otežali svoj put do Europskog prvenstva 2012. godine, hrvatski nogometaši priliku za popravljanje dojma i osiguravanje vize za Poljsku i Ukrajinu, imaju u baražu, odnosno dodatnim kvalifikacijama. Ime suparnika Bilićevi će izabranici doznati u četvrtak na ždrijebu u Krakovu koji počinje u 13 sati.

S obzirom da je Hrvatska zahvaljujući najvišem koeficijentu nositelj dodatnih kvalifikacija, mogući protivnici bit će joj Turska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Estonija, koji su kao nenositelji smješteni u drugi bubanj.

Tijek ždrijeba pratite na našem portalu od 13 sati

Iz hrvatskog su tabora odmah nakon pobjede nad Latvijom u Rijeci poručili kako se neće baviti kalkulacijama tko je najidealniji protivnik već su istaknuli kako samo moraju razmišljati o pobjedi i prolazu na Euro.

"Nijedna momčad koja nas čeka u dodatnim kvalifikacijama nije sigurno bolja od nas. Mislim da u dvije utakmice možemo protiv svih koji nas čekaju, jednostavno smo bolji," suvereno je poručio izbornik Slaven Bilić.

Iako želje skriva 'ko zmija noge', sam pogled na moguća imena s kojima će 'Vatreni' u studenom loviti posljednji vlak za kontinentalnu smotru, naslućuje kako bi najbolje bilo izbjeći Tursku i BiH. Turci su Biliću ostali u pamćenju kao 'crna mačka', od čijeg je poraza u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskog, hrvatska kola krenula nizbrdo.

Naime, bolna je činjenica da se Bilićeva reprezentacija nakon tog šokantnog poraza na penale koji joj je tragično zatvorio vrata polufinala, malo 'uljuljala' i više to nije bila ona poletna Hrvatska koja je suvereno 'gazila' kvalifikacijama.

Sada je lekcija naučena i ako ždrijeb tako odluči vrijeme je za pobjedu nad turskom reprezentacijom s kojom smo do sada u povijesti igrali četiri puta, a samo je jednom pobijedila Hrvatska i to na Europskom prvenstvu 1996. godine s minimalnih 1:0. Kasnija dva prijateljska susreta završila su remijem. Pravi šok uslijedio je prije tri godine na Europskom prvenstvu, kada smo u Beču bili na korak do polufinala, no Turci su prekinuli sve naše snove.

Ako nas sada ždrijeb u Krakowu ipak spoji s Turcima, barem možemo biti sigurni da će naši imati itekako dobar razlog za osvetu.

Reprezentacija koja kao ni Hrvatska, ne briljira u posljednje vrijeme najjače ime ima u treneru, nizozemskom stručnjaku Guusu Hiddinku, a od igračkog kadra vrijedi izdvojiti igrače Real Madrida Sahina i Altintopa te Turana iz Atletico Madrida i Topala iz Valencije. U kvalifikacijama su zauzeli drugo mjesto u skupini A sa 17 bodova, iza stopostotne Njemačke. Upisali su pet pobjeda, dva poraza i tri remija te će sada nastojati dati sve od sebe da izbore jedno od posljednja četiri mjesta za Euro.

Drugi protivnik koji bi svakako bilo dobro izbjeći je Bosna i Hercegovina. Džeko i društvo su pomalo dramatičnim remijem na Stade de Franceu s Francuskom u utorak pokazali da mogu poremetiti računa svakoj europskoj momčadi. Izuzev zvijezde Manchester Citya tu su još Pjanić koji je ove sezone prešao u Romu, Misimović, Spahić, Ibišević, kao i bivši Hajdukovac, Senijad Ibričić.

Izabranici Safeta Sušića u kvalifikacijskoj su skupini D u društvu Francuske, Rumunjske, Bjelorusije, Albanije i Luksemburga zauzeli drugo mjesto nakon tijesne borbe s Francuzima, a jedini kiks tijekom cijelih kvalifikacija bio je uvjerljivi lipanjski poraz u Rumunjskoj. Izuzev toga, BIH je kod kuće na startu kvalifikacija izgubila od Francuske 2:0.

Kao i protiv Turske, Hrvatska je četiri puta igrala sa svojim jugoistočnim susjedima, a nije imala većih problema. Upisala je četiri lake pobjede. Dva puta u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a dva puta u prijateljskim susretima, a ukupno je postignuto 14 golova.

Momčad koja bi u društvu Turske i BIH bila puno prihvatljivija je Crna Gora. Reprezentacija koju je do nedavno vodio bivši hrvatski izbornik Zlatko Kranjčar nikako nije za podcijeniti jer se radi o reprezentaciji koja je dva puta u ovim kvalifikacijama uspjela ostati neporažena protiv Engleske. No, ruku na srce, omjer iskustva i kvalitete trebao bi prevagnuti na našu stranu.

Promjena izbornika nakon kiksa protiv Bugarske i Walesa malo je donijelo promjene u momčadi, ali tek neznatno. Uslijedio je novi remi s Englezima i u posljednjem kolu poraz od Švicarske, ali to nije bilo ni važno jer su Crnogorci već ranije osigurali dodatne kvalifikacije. Drugo mjesto u skupini G potvrdili su sa 12 bodova, šest manje od Engleske sa tri pobjede, tri poraza i dva remija. Dodatni plus ako izvučemo Crnogorce mogli bi biti savjeti bivšeg izbornika Kranjčara koji je vrlo dobro upoznat sa svojim bivšim rosterom.

A na kraju, ostaje nam najpoželjnija opcija, Estonija, koja u društvu Srbije, Slovenije, Farskih Otoka i Sjeverne Irske, nije bila prvi favorit za osvajanje drugog mjesto, no slavlje nad uglednijim sastavima poput Srbije i Slovenije osiguralo joj je borbu za plasman na Euro. Baltički protivnik protiv kojeg je Hrvatska do sada igrala sedam puta i upisala pet pobjeda i dva remija bio bio najbezbolniji put za naše do toliko željenog Europskog prvenstva. Vidjet ćemo hoće li nam se želje ostvariti...