Nogomet
Nogomet

Bilić ekskluzivno: 'Želim sreću onome tko će voditi Hrvatsku u play-offu'

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić ekskluzivno je gostovao u Dnevniku Nove TV.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Hrvatski nogometaši u petak su 2:0 porazom od Grčke ispustili prvu meč loptu za odlazak na Europsko prvenstvo 2012. godine. Iako je do kraja kvalifikacija još samo jedno kolo, 'Vatrenima' treba čudo da izravno osiguraju vizu za Poljsku i Ukrajinu. Naime, vodećoj reprezentaciji naše skupine F, Grčkoj dovoljan je bod u posljednjem dvoboju s Gruzijom kako bi potvrdila plasman na Euro.

Hrvatskoj ostaje borba za najbolje drugo mjesto, a izvjesnije je da će Bilićevi izabranici u dodatne kvalifikacije. To baš i nije rasplet koji smo očekivali uoči početka kvalifikacija, s obzirom da su 'Vatreni' slovili kao favoriti skupine. Kiks u Grčkoj, ali i Gruziji, doveo nas je u neugodnu situaciji, no u našem taboru vjeruju da se možemo 'izvući.'

Ja sam sportaš i stojim iza toga što sam rekao, tako sam odgojen, smatram da bi tri dana prije zadnje utakmice bilo kukavički odstupiti...

- Bilić o ostavci
"Od završetka ždrijeba sam prihvatio činjenicu da smo favoriti skupine i naš je cilj bio da se plasiramo izravno na Euro. Još imamo male šanse, ali to vjerojatno neće biti tako. No mi smo sigurno drugi u skupini i idemo u dodatne kvalifikacije i to je ok. Tko god bude vodio Hrvatsku u play-offu želim mu da od srca da se plasira na Europsko prvenstvo," izjavio je izbornik Slaven Bilić ekskluzivno za Dnevnik Nove TV.

Još uvijek aktualni izbornik hrvatske reprezentacije potvrdio nam je da ne razmišlja o ostavci i odlasku s kormila 'Vatrenih' jer to smatra neprofesionalnim.

"Ja sam sportaš i stojim iza toga što sam rekao, tako sam odgojen i tako živim. Smatram da bi tri dana prije zadnje utakmice bilo kukavički odstupiti. Nas u utorak očekuje izuzetno važna utakmica. Mi smo još prije dva kola osigurali dodatne kvalifikacije što neke momčadi tek moraju napraviti i to je jedino o čemu sada trenutno razmišljam."

Bilić je priznao i da je i njih same iznenadio poraz u Grčkoj.

"Momčad je poljuljana, svi smo šokirani nenadanim porazom, koji je kompromitirao plasman i koji nam je otežao plasman na Euro, ali ne sumnjam da će se Hrvatska na kraju plasirati. To je moj jedini zadatak, a nakon utakmice ćemo u utorak sjesti i razgovarati, a ako u međuvremenu Savez odluči povući neki potez i mjere, to je apsolutno prihvatljivo. Svjestan sam težine situacije, a do tada je moja jedina obaveza pripremiti momčad za dvoboj s Latvijom."

Mnogi mediji već su počeli naveliko spominjati njegovog nasljednika, a kao najizvjesniji kandidat spominje se bivši izbornik Zlatko Kranjčar.

Iskreno ne znam bih li vodio reprezentaciju u play-offu, stvarno razmišljam samo o Latviji...

- Bilić nije siguran u ostanak
"Neka je tako. Opet se ponavljam, jedino što je bitno je plasman hrvatske reprezentacije. Na tom je putu važna utakmica s Latvijom, a ako nam se poklope neki rezultati, manje ili više teški i neki realni ili neki ne toliko, možemo završiti kao prvi ili najbolji drugi u skupini. No, sad jedino razmišljam o tome kako konsolidirati momčad i iz nje izvući maksimum za utorak navečer."

Ako mu Savez ipak iskaže povjerenje i potvrdi ostanak na hrvatskoj klupi i u dodatnim kvalifikacijama, hoće li pristati na to, unatoč vjerojatno negativnom odjeku u javnosti?

"Iskreno ne znam bih li vodio reprezentaciju u play-offu. Stvarno razmišljam samo o Latviji. Mi smo manje više od poraza Engleske od Ukrajine, a kada smo mi igrali protiv Kazahstana već naviknuti na pritisak."

Dojam je kako zapravo od Europskog prvenstva 2008. godine i šoka protiv Turske zapravo nemamo prepoznatljivu igru. Zašto?

"Mi smo neke utakmice odigrali dobro, neke odlično, a neke loše. Po mom mišljenju veliki kiks je napravljen neodlaskom na Svjetsko prvenstvo i nakon toga se svi naši potezi gledaju pod velikom povećalom. A o tome da to ni naši rezultati ne pokrivaju bi se dalo razgovarati. Spomenut ću vam reprezentacije poput Turske, Belgije, Portugala, Danske, Švedske, to su sve samo ne reprezentacije daleko od našega ranga."

Ali mi najviše razmišljamo o našoj reprezentaciji...

"Ja sam siguran da vas ovaj poraz može jednako boljeti kao mene. Ali vjerujte, nikoga ne boli više od mene", poručio je Bilić pred kojim su sada teški dani. Motivirati momčad za dvoboj s Latvijom u kojem zbilja moramo dići 'jedra' i ostvariti pobjedu. A onda kako Marković i društvo odluče...