Nogomet
Nogomet

Euforija u Realu: Spremni za povijesni uspjeh kakav Madrid ne pamti!

Madriđani ovakav uspjeh ne pamte još od vremena kada je Santiago Bernabeu bio predsjednik, a navijače je u trans bacao Alfredo Di Stefano.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Cilj Real Madrida na početku sezone je uvijek isti: potući se za sve velike trofeje i osvojiti barem jedan. Neostvarivanje tog cilja uglavnom donosi trenerske smjene; osjetili su to na svojoj koži i veliki treneri poput Carla Ancleottija, a prije samo nekoliko tjedana siguran nije bio ni Zinedine Zidane iako je Real ove sezone najbolji španjolski klub.

Svjestan je toga i legendarni Francuz, koji ne bježi od odgovornosti i izjavio je da je prilikom preuzimanja vruće klupe znao kakav će pritisak biti na njegovim leđima. Uoči paklenog travnja situacija u Realu nije bila bajna; momčad se mučila s igrom, a probleme su im zadavali i protivnici nedorasli kvalitetom.

Tradicionalno zahtjevna madridska publika je to prepoznala, a kad se to dogodi, slijede zvižduci s tribina Santiago Bernabeua kojih nisu pošteđene ni najveće zvijezde. Stara slava ne vrijedi puno u Kraljevskom klubu, ali Zidane je konsolidirao svoje trupe i maršira prema povijesnom ostvarenju.

Mogu li ponoviti uspjeh moćnog Reala 50-ih?

Real još od 50-ih godina nije osvojio kontinentalnu i španjolsku krunu u istoj sezoni. To im je pošlo za rukom dva puta između 1956. i 1958. godine, a nakon toga taj im je uspjeh redovito izmicao unatoč osam osvojenih kontinentalnih kruna i čak 26 španjolskih naslova.

Španjolski mediji vjeruju da Zidane i momčad predvođena Cristianom Ronaldom mogu uspjeh moćnog Reala iz 50-ih ponoviti u modernoj eri. Istovremeno bi postali i prva momčad koja je obranila Ligu prvaka otkad se najelitnije kontinentalno natjecanje igra pod tim imenom, a nakon toga bi mogli s visoka gledati i najveće europske klubove.

Povijesni bi uspjeh Zidanea i njegovu momčad pretvorio u legende u rangu Alfreda Di Stefana i Ferenca Puškaša, a stati s njima u istu rečenicu je čast rezervirana samo za najveće u klupskoj povijesti. Ronaldo je u središtu preokreta sezone; prva zvijezda je povukla kada je bilo najteže, s dva gola u preokretu protiv Bayerna, čime je istovremeno postao i prvi igrač sa 100 golova u povijesti Uefinih natjecanja.

Savršena prilika za defintivno izbacivanje Barcelone iz utrke

Situacija je prilično dobra i na španjolskim travnjacima i potrebno je veliko iznenađenje da Barcelona do kraja preuzme vrh. Remi u gradskom derbiju se pokazao kao dobar ulov nakon novog kiksa Barcelone; Katalonci ove sezone nisu na svojoj razini, a Real će u El Clasicu 23. travnja imati priliku do kraja nokautirati ljutog rivala koji bi se od tog udarca teško oporavio.

Misija Reala je dominacija na svim poljima, a ona je prvi cilj i opsesija predsjednika Florentina Pereza koji bi također zacementirao svoje mjesto u povijesnim knjigama. Iako vjerojatno nitko ne može skinuti s trona legendarnog Bernabuea, Perez bi mu ovim uspjehom došao vrlo blizu kao predsjednik koji je nakon više od pola stoljeća stvorio Real koji je ponovno postao neupitni vladar europskog nogometa.