Nogomet
Nogomet

Prokletstvo trećeg mjesta na SP-u: Nijemci kao iznimka, ostali - debakl!

Nevjerojatan kuriozitet vezan je za europske reprezentacije koje osvoje treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Nizozemska se nije uspjela plasirati na Euro nakon što je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu osvojila treće mjesto čime je zapravo nastavljen niz kojeg su (dvaput zaredom) prekidali Nijemci.

Naime, reprezentacija koja osvoji treće mjesto na SP-u kao po nepisanom pravilu ne plasira se na nadolazeće Europsko prvenstvo. Nizozemska je nastavila u tom ritmu nakon što je Njemačka, brončana sa svjetskih prvenstava 2006. i 2010. izborila Euro 2008. i 2012. Međutim, prije toga gotovo 20 godina događale su se nevjerojatne stvari...

Turska je na SP-u 2002. bila treća, a zatim nije uspjela izboriti Euro u Portugalu jer je u dodatnim kvalifikacijama ispala od Latvije.

Dogodilo se i Italiji

Ista sudbina zadesila je i hrvatsku reprezentaciju. Nakon što su Vatreni u Francuskoj 1998. uzeli povijesnu svjetsku broncu završili su kao treći u kvalifikacijskoj skupini za Euro koji se 2000. održao u Belgiji i Nizozemskoj.

Na SP-u 1994. treća je bila Švedska, koja se također nije uspjela plasirati. Šveđani su u skupini završili treći i time propustili smotru u Engleskoj.

Četiri godine prije toga dogodilo se da Italija, brončana sa SP-a 1990., u kvalifikacijama završi na drugom mjestu i ne plasira se na Euro u Švedskoj 1992. (tada su samo pobjednici grupa išli na završni turnir, a nauštrb Talijana plasirao se ZND).

Poljaci dvaput u osam godina ispadali nakon bronce

U Meksiku 1986. Francuska je osvojila treće mjesto na SP-u i onda nije izborila Euro u Njemačkoj, ostvarivši samo jednu pobjedu u osam kvalifikacijskih utakmica.

Skoro pa identična stvar dogodila se Poljskoj, trećoj reprezentaciji svijeta 1982. Oni su u kvalifikacijama za Euro 1984. također upisali tek jednu pobjedu i, naravno, ispali.

Treći na SP-u u Argentini bio je Brazil pa on odskače od ovih podudarnosti, ali zato je tu ponovno - Poljska. Na SP-u 1974. završili su treći i onda se nisu plasirali na Euro kojem je domaćin bila Jugoslavija.

Sve je počelo s Eusebiovim Portugalom

Prije toga 'tradiciju' su iznevjerili, a tko drugi nego - Nijemci. Poslije trećeg mjesta na SP-u 1970. ne samo da su se plasirali nego su postali prvaci Europe.

Eusebiov Portugal 1966. bio je treći na SP-u u Engleskoj da bi onda promašili Euro u Italiji 1968. S njihovim ispadanjem zapravo je počeo zanimljivi niz kojeg su povremeno prekidali Nijemci, ali koji pravi prekid nije doživio ni do danas, što će vam najbolje potvrditi Nizozemci.