Nogomet
Nogomet

Najteža kazna u povijesti HNL-a: Hajduk četiri utakmice bez gledatelja!

Splićani su doznali sankcije za događanja na subotnjem poljudskom derbiju.

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

Alan Klakočer, disciplinski sudac Hrvatski Telekom Prve lige, kaznio je Hajdukčetiri utakmice igranja bez prisutnosti gledatelja! Protiv Osijeka, Rijeke, Inter Zaprešića i Slaven Belupa Hajduk će igrati bez publike, a jedina utakmica koju će do kraja ove kalendarske godine smjeti igrati pred svojim navijačima bit će ogled s Istrom 1961, koji se igra za vikend 8./9. prosinca.

Dva glavna grijeha zbog kojih su Splićani ovako teško kažnjeni jesu stradali vatrogasac kojemu je jedan topovski udar (od ukupno 17 bačenih) eksplodirao u ruci, uslijed čega je ostao bez dijela kažiprsta, te bacanje kamena koji je s istočne tribine u glavu pogodio Hajdukova igrača Adama Gyurcsu.

"HNK Hajduk kažnjen je s četiri prvenstvene ili kup utakmice igranja bez prisutnosti gledatelja na utakmicama koje igra kao domaćin zbog prekršaja kažnjivih po članku 67. DP HNS na utakmici Hajduk - Dinamo. Tijekom utakmice od strane suca i delegata utakmice evidentirana je upotreba velike količine pirotehnike (45 baklji, 9 dimnih bombi, 5 strobova, 17 topovskih udara) od strane domaćih navijača na sjevernoj tribini stadiona. Zbog ubacivanja 13 baklji u teren za igru utakmica je u periodu od 62.-68. minute bila tri puta u prekidu u ukupnom trajanju od tri minute. U 63. minuti od eksplozije topovskog udara na atletskoj stazi iza sjevernog gola ozlijeđen je vatrogasac, a u 89. minuti kamenom bačenim s istočne tribine pogođen je igrač Hajduka Adam Gyurcso koji je nakon ukazane liječničke pomoći zamijenjen", stoji u obrazloženju odluke na službenoj stranici HNL-a.

Kažnjen i Carević

Osim Hajduka kao kluba, kažnjen je i pomoćni trener Mario Carević:

"Carević je udaljen s klupe u 55. minuti zbog učestalog prigovaranja i nesportskog reagiranja na odluku pomoćnog suca te potom i psovanja četvrtog suca kažnjen je zabranom obavljanja funkcije u trajanju od mjesec dana te novčanom kaznom od 5000 kuna."

Vlajčević i Pavličić Bekić kažnjavali s po dvije utakmice bez publike

U 26-godišnjoj povijesti HNL-a Hajduk je, do ove Klakočerove odluke, dosad najteže kažnjavan s dvama utakmicama bez gledatelja, i to u dva navrata. Prvi put to se dogodilo 2014., kada je tadašnji disciplinski sudac Krešimir Vlajčević zbog nereda na Jadranskom derbiju s Rijekom koji se igrao u Dugopolju odrezao Splićanima dvije utakmice bez gledatelja.

Još oštriji bio je dvije i pol godine kasnije, u ožujku 2017., Saša Pavličić Bekić, koji je uz dvije utakmice gledatelja izrekao i novčanu kaznu od 80.000 kuna. Također je bilo riječ o susretu Hajduk - Rijeka, tada odigranom na Poljudu i upamćenom po ulasku u teren maskiranog huligana pred kraj utakmice.