Nogomet
Nogomet

Najmanje 22 mrtvih na utakmici Obale Bjelokosti

Visoka pobjeda Obale Bjelokosti od 5:0 protiv Malawija pala je u sjenu velike tragedije, nakon što je poginulo najmanje 22 navijača u stampedu uoči utakmice.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Prema Dialy Telegraphu, srušio se zid, što je izazvalo navijačku histeriju, a nije pomoglo ni to što su policijaci u napadu panike ispalili suzavac među navijače. Tragedija se dogodila uoči početka utakmice, a krivi su i organizatori jer sjedalice na stadionu nisu bile označene, već su navijači došli nekoliko sati prije u nadi da će se kad se vrata otvore izboriti za što bolje mjesto na stadionu.

Želja za probijanjem do što boljih sjedalica, policijski suzavac i urušavanje zida učinili su svoje. Najmanje 22 navijača su poginula, a brojka bi se mogla povećati, jer je potvrđeno da ih je još 134 ozlijeđenih.

Ono što je iznenađujuće, FHB Stadion u Abidjanu je nedavno bio renoviran i svejedno se dogodila tragedija.

Na utakmicu je došlo 50 tisuća navijača, koji su htjeli vidjeti povratak Didiera Drogbe u svoju rodnu zemlju. Njihov junak zabio je dva pogotka Malawiju, ali nakon ove tragedije uvjerljiva pobjeda potpuno je izgubila na značenju.

FIFA je od Nogometnog saveza Obale Bjelokosti i lokalnih vlasti zatražila detaljan izvještaj kako bi se moglo utvrditi kako je došlo do jedne od najvećih tragedija u povijesti afričkog nogometa.

'Kada dobijemo izvještaje koje smo tražili moći ćemo komentirati cijelu situaciju, ali i poduzeti određene korake,' poručili su iz krovne nogometne organizacije.

Zanimljivo, u kolovozu prošle godine posebna FIFA-ina komisija je utvrdila kako samo u glavnim gradovima 18 afričkih država postoje stadioni koji ispunjavaju sigurnosne uvjete, a stadion u Abidjanu je bio jedan od njih.