Nogomet
Nogomet

Kultni sudar zbog kojeg je Jadran stao: Poljud je grmio 'Rijeka, Rijeka!'

Ususret nedjeljnog jadranskog derbija Hajduk - Rijeka donosimo podsjetnik na najpoznatiji okršaj Splićana i Riječana u HNL-u.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Hajduk i Rijeka u nedjelju na Poljudu s početkom u 17:00 igraju na Poljudu u sklopu 15. kola HNL-a. Bit će to izravni dvoboj za prvo mjesto, utakmica koju Hajduk čeka na prvom mjestu s bodom više od Rijeke i dva boda viška u odnosu na trećeplasirani Dinamo.

U takvoj situaciji, troboja za prvo mjesto s Dinamom, Splićani i Riječani nalaze se prvi put poslije 1999. godine kada smo imali jednu od najneizvjesnijih bitki za naslov prvaka.

Te nedjelje, 23. svibnja, Rijeka je stigla na Poljud u devetom (pretposljednjem) kolu Lige za prvaka kao vodeća momčad, s 40 bodova na ljestvici. Hajduk i Croatia imali su po 39 i sve tri momčadi bile su u itekako ozbiljnim kombinacijama za titulu, s tim da je riječka računica bila najjednostavnija.

Na Poljudu 'čovjek na čovjeku'

Rijeka bi sa šest osvojenih bodova u zadnja dva kola postala prvak neovisno o drugim rezultatima, a u teoriji se moglo dogoditi i da Hajduk i Croatia nakon prvenstva odigraju majstoricu, što su nalagala pravila u slučaju jednakog broja bodova (imali su potpuno jednak međusobni omjer u četiri odigrane utakmice u sezoni, a gol-razlika se nije računala).

Poljud je bio premalen za sve znatiželjnike, natiskalo se više od 40.000 ljudi na tribine gdje za sigurnosni aspekt nitko nije mario. Stotinama njemačkih maraka plaćali su nabavu dragocjenog papirića oni navijači Hajduka koje su šverceri pretekli u kupnji ulaznice. Svi su željeli biti svjedoci priželjkivane pobjede kojom bi se prekinula trogodišnja dominacija Tuđmanove Croatije. Ali, momčad koju je vodio Nenad Gračan pokvarila im je planove.

Čudesni Tafra zaustavio Hajdukove juriše

Jurnuo je Hajduk žestoko od prve minute, ali bravuroznim intervencijama Đoni Tafra spašavao je Riječane na početku susreta da bi u 13. minuti desni bek Rijeke Božidar Čačić poslije jednog kornera iskoristio nesmotrenost obrane domaćih i doveo Rijeku u vodstvo.

Nastavili su Splićani pritiskati, Nenad Pralija je izborio penal kojeg Tomislav Erceg izvodi loše i Tafra mu hvata živu loptu. Ipak, Hajduk uskoro izjednačava, zabio je udarcem s više od 20 metara Darko Miladin. Ali, kada su jedni i drugi očekivali što skoriji odlazak na odmor, Admir Hasančić pogađa glavom i ponovno je Poljud utihnuo.

Tafra je i u nastavku bio na nevjerojatnoj razini, a mađarski napadač Barnabas Sztipanovics sredinom drugog poluvremena nakon lijepe akcije matira Pletikosu.

Torcidina čestitka Riječanima

Kad je sudac Goran Marić dao znak za kraj utakmice, uslijedilo je veliko slavlje riječkih nogometaša i pristiglih (oko 1.000 navijača). Poslije nekoliko sekundi šoka dogodila se i fantastična reakcija Hajdukovih navijača - cijeli Poljud čestitao je gostima skandiranjem "Rijeka, Rijeka" jer ako već Hajduk nije mogao biti prvak, domaćim navijačima bilo je drago što, barem su tako onda mislili, titulu neće uzeti omražena Croatia.

Međutim, u zadnjem kolu Rijeka je teško pokradena protiv Osijeka na Kantridi što Croatia koristi i pobjedom na otužno praznom Maksimiru stiže do još jednog naslova prvaka.

Poljud, 23. svibnja 1999.

Hajduk - Rijeka 1:3 (Miladin 41' / Čačić 13', Hasančić 44', Sztipanovics 68')

HAJDUK: Pletikosa, Vuković, Bulat, Biliškov, Miladin, Lalić, Pralija, Leko, Šerić, Vučko, Erceg

RIJEKA: Tafra, Ivančić, Mijatović, Milinović, Čačić, Brajković, Musa, Agić, Višković, Sztipanovics, Hasančić