Nogomet
Nogomet

HNS ignorira Zakon o sportu: 'Mi imamo svoj Statut po kojem nastavljamo raditi'

Hrvatski nogometni savez pokrenuo je pitanje ustavnosti izmjena Zakona o sportu i nastavlja raditi po svom.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

S današnjim danom je istekao rok od šest mjeseci koliko je bilo predviđeno za prilagodbu novom Zakonu o sportu. O ovoj temi su na konferenciji za medije govorili izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović i tajnik Vlado Iveta.

HNS se protivi tom zakonu i svjesno ga ignorira zbog čega će Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uskoro poslati inspekciju. Treba reći i kako za kršenje tog zakona nije predviđena neka značajnija kazna poput suspenzije saveza već je to uskraćivanje sredstava iz Fonda za javne potrebe u sportu. Prekršiteljima zakona se zabranjuje bilo kakav transfer novca od države, županije, gradova i općina, a onima koji i to prekrše prijete kazne po nekoliko različitih zakona.

''Legitimno je da Sabor donosi izmjene i dopune Zakona o sportu, ali mi smo uočili niz manjkavnosti i podnijeli smo Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti'', poručio je Damir Vrbanović.

''Poslali su nam dopis koji ni jedan sportski savez u Hrvatskoj ne može primijeniti. To nije samo primjedba HNS-a'', rekao je Vrbanović i poručio kako HNS ima svoj Statut po kojem nastavlja raditi.

Novi zakon o sportu donio je značajne izmjene u smislu financiranja, osoba koje mogu raditi u sportu te biranja predstavnika i načinu rada saveza.

Neovisno o obliku u kojem je organiziran klub. Da li je to dioničko društvo, sportsko dioničko društvo, da li je to udruga... svi moraju jednoobrazno, transparentno prikazati svoje financijske rezultate.

Osobe osuđene za prekršaje protivne Zakonu o sportu ili Zakonu o sprječavanju nereda zabranjuje rad u sportu na 3 godine. Ali ne retroaktivno.

Važne promjene dogodit će se i u strukturi Skupštine HNS-a na kojoj je do sada aktualna vlast imala 100-postotnu podršku. Promjena će biti i u županijskim savezima. Do sada su jednaku težinu imali glasovi prvoligaša i nekog, primjerice, petoligaša. Sada će u izboru predstavnika Županije u Skupštini petoligaš imati 1 glas, a prvoligaš čak 10 glasova. Uz to klubovi prvoligaši sigurno će imati dva predstavnika u Skupštini, što dosad nije bio slučaj.

No, Vrbanović tvrdi kako se tu ne radi o HNS-u:

''Prema Zakonu o sportu, u dijelu gdje se govori o ustroju nacionalnih saveza, stoji da se to odnosi na saveze čijih je barem pola klubova iz najvišeg ranga natjecanja profesionalno. A u preambuli Hrvatskog olimpijskog odbora stoji da nogomet sačinjavaju muški nogomet, ženski nogomet, futsal i nogomet na pijesku. Gledajući tako, hrvatski nogomet ima deset od 32 kluba iz najvišeg ranga kao profesionalne'', objašnjenje je HNS-ovih pravnika.

HNS i partneri poput HOO-a pokušat će izmjene zakona srušiti putem Ustavnog suda koji će dati zadnju riječ i praktički odlučiti hoće li se ovakvo stanje u hrvatskom nogometu i sportu općenito održati ili će se morati mijenjati.