Nogomet
Nogomet

Dva lica Dinama: Umalo 'prokockali' četiri razlike

Nogometaši zagrebačkog Dinama pobijedili su u prijateljskoj utakmici u austrijskom Salzburgu domaći Red Bull s 4:3. Bila je to čudna utakmica u kojoj su obje momčadi imale svojih 45 minuta, a Modri su jedva pobijedili nakon vodstva od čak četiri gola razlike.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Na umjetnoj travi i uz pokoju pahulju snijega domaći Red Bull dočekao je hrvatskog prvaka. Trener Vlak u svojoj najjačoj provjeri pred derbi na Poljudu nije na teren izveo najavljeni sastav s tri napadača. Ipak, Dinamo je i u standardnoj 4-4-2 formaciji potpuno 'razbio' Austrijance s čak 4:0 u prvih 45 minuta. 

>> Tarot karte: Dinamo će pobijediti na Poljudu!

>> Vlak poručuje: Ovaj će Dinamo biti kao onaj '97

Modri su istrčali u sastavu: Butina na golu, u posljednjoj liniji Lovren, Bišćan, Kovač, i Hrgović, u veznom redu Calello i Vrdoljak u sredini te Badelj i Sammir, dok su napad činili Čeh Slepička i Mario Mandžukić. Ova momčad 'uništila' je blijede Austrijance. Strijelci su bili fenomenalni Sammir i Slepička već u šestoj odnosno osmoj minuti, te još jednom Sammir u 25. i Mandžukić u 43. na asistenciju danas najboljeg igrača utakmice, pogađate Sammira.

No onda se dogodilo drugih 45. minuta koje bi Marijan Vlak najradije zaboravio. Slepička i Vrdoljak napravili su mjesta za Tomića i Šokotu, a Dinamova mreža za pogotke. Red Bill je svoj povratak započeo u 65. minuti nakon gola Nelissea, a samo dvije minute kasnije na 4:2 smanjuje Vonlanthen. Deset minuta prije kraja Mahtop je doveo domaćina na samo gol zaostatka, ali Austrijanci su tu stali te su propustili napraviti gotovo mitski povratak.

U Salzburg je stiglo solidan broj BBB-a koji je Modre bodrio tijekom cijelog susreta, dok su domaći gledatelji potpuno zakazali.

Trener Vlak može itekako biti zadovoljan kako je njegova momčad odigrala prvih 45 minuta protiv renomiranog protivnika. To je slika koju bi svi najvijači Dinama željeli vidjeti u nedjeljnom derbiju. Ipak, veličanstvenu predstavu iz tog dijela utakmice umalo je zasjenila blijeda igra u drugom dijelu utakmice kada su Austrijanci potpuno nadigrali našeg prvaka.

Utakmicu je u društvu Zdravka Mamića pratio i bivši kapetan hrvatske reprezentacije Niko Kovač koji u Salzburgu više nije u prvom planu, što je bio i jedan od uzroka oproštaja od nacionalne vrste.