Nogomet
Nogomet

Derbi svih derbija na mjestu najveće sramote: Tko izgubi, jadna mu majka!

Brazil večeras (00.45) dočekuje Argentinu u 11. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018.

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

Brazil dočekuje Argentinu u kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. Južnoamerički i svjetski klasik, derbi svih derbija, sraz koji je FIFA službeno nazvala „esencijom nogometnog rivalstva“: Brazil protiv Argentine, Neymar protiv Messija.

Zajedno s Mascheranom doletjeli su skupa iz Barcelone Neymarovim privatnim mlažnjakom. Zezali su se i objavljivali „selfije“, ali večeras u Belo Horizonteu neće biti osmjeha. Nema sumnje, bit će to pravi nogometni rat, kao što je uvijek kada igraju Brazil i Argentina. Kroz povijest derbi neviđenih tenzija, kontroverznih poteza i incidentnih situacija, ali i napetih, fantastičnih utakmica i dvoboja najvećih nogometnih genija.

„Selecao“ dočekuju najljućeg suparnika na brazilskom stratištu poznatom kao „Mineirazo“. Tamo se u polufinalu Svjetskog prvenstva 2014. dogodila najveća havarija u povijesti brazilskog nogometa. Ako je „Maracanazo“ 1950. bio najveća tuga, „Mineirazo“ je najveća sramota Brazilaca.

Svi pamtimo neviđeni debakl protiv moćne Njemačke (7:1), koja je kasnijom pobjedom u finalu protiv Argentine ipak malo oraspoložila Brazilce, jer da je Argentina slavila i podigla „sveti gral“ u hramu brazilskog nogometa, slavnoj Maracani, bio bi to totalni „armagedon“ za Brazilce. Ovako je ipak ostala neka utjeha, slaba ali ipak utjeha, kao i porazi Argentina u posljednje dvije Cope.

Ako Brazil koji slučajem večeras izgubi od Argentine, grad Belo Horizonte i njegov stadion Mineirao, postat će za „selecao“ ukleto mjesto koje treba izbjegavati u najširem krugu. Podatak koji bode oči, Brazil nikada nije izgubio kvalifikacijsku utakmicu od Argentine na svojem teritoriju! Sastali su ukupno 50 puta u natjecateljskim utakmicama: Brazil ima 19, a Argentina 17 pobjeda. 14 puta bilo je neriješeno.

U kvalifikacijama za svjetska prvenstva igrali su sedam puta: Brazil ima tri pobjeda, Argentina dvije i dvaput je bilo neriješeno. Argentina je jednom izvukla remi na gostovanju kod Brazila (2008.), dok je Brazil jedinu pobjedu u Argentinu ostvario godinu kasnije i jedan remi u posljednjem okršaju, odnosno u ovim kvalifikacijama, bilo je 1:1.

Brazil je pod vodstvom novog izbornika Tite ostvario četiri pobjede zaredom i prvi je na ljestvici sa 21 bodom nakon 10 odigranih kola, dok Argentina pod Edgardom Bauzom tri uzastopne utakmice ne zna za pobjedu i trenutačno je tek šesta sa 16 bodova, ali s tek bodom zaostatka za trećim i četvrtim Ekvadorom i Kolumbijom, tako da je još u debeloj igri za izravan odlazak u Rusiju. Argentina je u krizi, ali „gaučima“ se vraća oporavljeni Messi, a s njim u momčadi Argentina je posve drugačija momčad.

Sve će biti uprte u Messija i Neymara, o njima će najviše ovisiti.
Neymar je na vječnoj ljestvici najbolji strijelaca u pretprošlom kolu protiv Bolivije obišao čuvenog Zica i sada je sa 49 golova četvrti, sa šest golova zaostatka za Romarijem.

Ronaldo je drugi sa 62, a na prvom je mjestu najveći, Pele, sa 77 golova. Neymar lovi Pelea, a Messi je već ulovio Gabrieala Batistutu i sa 56 golova najbolji je strijelac argentinske reprezentacije u povijesti.

I Neymar i Messi love najvažniji trofej u nogometu, titulu svjetskog prvaka. Da bi dobili priliku u Rusiju ostvariti san, prvo moraju proći kvalifikacije. Brazil je jako blizu Rusije, Argentina će se morati još dosta pomučiti, posebice ako večeras izgubi. Dakle, tko izgubi, jadna mu majka.