Nogomet
Nogomet

Bolji i od Matića: Je li Arsenal napokon dobio novog Vieiru?

Francis Coquelin oduševljava na mjestu zadnjeg veznog igrača Arsenala.

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

Deset godina prošlo je od odlaska legendarnog Patricka Vieire iz Arsenala. Za mnoge je on jedan od najboljih zadnjih veznih nogometaša u povijesti, a za Arsenalove navijače mitska potraga za njegovim nasljednikom još nije završila.

Tko zna, možda će biti uskoro. U prosincu je Arsene Wenger opterećen brojnim ozljedama u momčad s posudbe iz Charltona povukao 23-godišnjeg Francisa Coquelina. Dovukao ga je iz Francuske još kao 16-godišnjaka (deja vu!) i sad se napokon isplaćuje taj potez. Coquelin je oduševio navijače i stručnjake.

Odmah je mladi Francuz ušao u krug najboljih defenzivnih veznjaka lige. Uz bok neprikosnovenom Mourinhovom ljubimcu Nemanji Matiću i još jednom odličnom Francuzu Morganu Schneiderlinu iz Southamptona.

Coquelin je ekspresno dobio novi ugovor s Topnicima, a Wenger ga ne miče iz prvih 11 čak ni nakon brutalnog nokauta od strane suigrača i sunarodnjaka Oliviera Girouda. Nakon sudara glavama krv mu je šikljala iz nosa, no nastavio je susret s Evertonom. Protiv QPR-a je igrao sa zaštitnom maskom jer Wenger očito bez njega ne može.

A statistička agencija Squawka sve ovo potvrđuje i brojkama. One kažu kako je Francuz bolji i od Matića i od Schneiderlina. Prosječno ima više osvojenih duela po utakmici, manje izgubljenih, više presječenih lopti, više oduzetih lopti i više čišćenja. Odigrao je tek 13 utakmica, ali brojke su neumoljive.