Košarka
Košarka

Hrvatski košarkaši idu po povijesno rušenje prokletstva

Danas je taj dan kada jednostavno mora pasti košarkaško prokletstvo staro 18 godina...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Hrvatska košarkaška reprezentacija danas od 17.45 igra povijesnu utakmicu protiov Ukrajine u četvrtfinalu Eurobasketa. Znamo koliko se grozite tih 'povijesnih' utakmica, ali ova za hrvatsku košarku to zbilja je.

Prije 18 godina hrvatski su košarkaši igrali svoje zadnje polufinale. Tada smo na Eurobasketu u Ateni osvojili broncu, drugu zaredom. Ali tada se dogodio onaj silazak s postolja kako se ne bi slušala jugoslavenska himna. Bila je to 1995. godina, a rat još nije završio.

1995. Četvrtfinale OI Atlanta Hrvatska – Australija 71:73

Hrvati su s postolja sišli i nikada se na njega nisu vratili. Godina nakon toga izgubljeno je ono četvrtfinale na Olimpijskim igrama u Atlanti. Australci su slavili s dva razlike...

2001. Četvrtfinale EP Istanbul Hrvatska – Turska 85:87

Tada kreće nevjerojatan niz četvrtfinala na Eurobasketima. U Istanbulu 2001. godine vodili smo 19 razlike protiv domaćina. U posljednjih 13 minuta sve smo prokockali.

2005. Četvrtfinale EP Beograd Hrvatska – Španjolska 85:101 produžetak

Onda ide ona 'krađa svih krađa' 2005. u Beogradu. Hrvati su dizali naciju na noge, navijači su u Podgorici napravili domaćinsku atmosferu, a onda su nas talijanski sudac Luigi Lamonica i njegovi kolege 'masakrirali' i gurnuli Španjolsku u polufinale koje su izborili nakon našeg raspada u produžetku.

2007. Četvrtfinale EP Hrvatska – Litva 72:74

Osvetila se Hrvatska domaćinu Španjolskoj dvije godine kasnije. No, opet smo pali u četvrtfinalu, ovaj put protiv Litve. Popović je pucao za pobjedničku tricu, a Planinić promašio dva slobodna bacanja za produžetak.

2008. Četvrtfinale OI Peking Hrvatska – Španjolska 59:72

Na Olimpijskim igrama bilo je jedino četvrtfinale u kojem nismo izgubili u drami. Ulazak među osam bio je naš krajnji domet.

2009. Četvrtfinale EP Hrvatska – Slovenija 65:67

Prije četiri godine na Eurobasketu u Poljskoj Hrvati su opet izgubili u četvrtfinalu. Vodili smo 15 razlike protiv Slovenaca, ali na kraju su susjedi slavili u dramatičnoj završnici.

Je li sad vrijeme za da napokon prođemo to četvrtfinale? Ukrajinci će reći 'ne baš', ali cijela Hrvatska očekuje – pobjedu!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.