Košarka
Košarka

Veljko Mršić - čovjek zbog kojeg je Cedevita veliki hit Eurolige

U Zagrebu se ponovo traži ulaznica više, zamislite, za košarku. Teško se sjetiti kada se zadnji puta dogodila takva stvar. Košarka je ponovo u modi i to zahvaljujući sjajnim nastupima mlade momčadi Cedevite koju vodi Veljko Mršić.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Danas je ta momčad, bez velikih zvijezda, na pragu plasmana među 16 najboljih u Europi. Među europskim velikanima u Euroligi zagrebačka momčada ima skor 4-3. Računajući Euroligu i nastupe u ABA lige u 10 utakmca upisala je devet pobjeda. No, prije samo mjesec dana stvari su bile drugačije.

Uoči gostovanja u Istanbulu upravo protiv Efesa, turska je momčad bila prva na ljestvici skupine, jedna je od najskupljih europskih momčadi, dok su zagrepčani u Istambul stigli kao zadnji u skupini. I onda napravili prvo malo čudo, igrači Veljka Mršića svladali su zvijezde velikog Dušana Ivkovića i pokrenuli jednu lijepu priču.Momčadi koju je nakon iznendanog odlaska Jasmina Repeše, preuzeo Veljko Mršić, nitko nije davao previše šanse u Euroligi.

Mršić, inače dotada dvije sezone asistent seniora Cedevite za sobom nije imao preveliko trenersko iskustvo. Kao prvi trener kratko je vodio Split, Varese i Cibonu a prije postanka pomoćnim trenerom Jasmina Repeše s juniorima Cedevite osvojio je naslov prvaka Hrvatske. Nakon sjajne igračke karijere koju je obilježio medaljama s hrvatskom reprezentacijom, dvije bronce na europskim prvenstvima i svjetskom broncom 1994., dok je kao igrač trofeje osvajao s Cibonom, Splitom, Vareseom i Unicajom, odlučio se posvetiti trenerskom poslu i kako sada stvari stoje nije pogriješio.

Padne li i Efes...

Odmah na početku pokazao je odlučan stav, izbacivanjem jednog od ključnih članova momčadi, Tomislava Zubčića, čije ponašanje nije želio tolerirati. Iako je uz Bilana i Žorića trebao biti jedan od najvažnijh karika hrvatskog prvaka, Mršić se nije libio udaljiti ga iz momčadi. Kemija koju je očito stvorio, ali i znanje koje očito ima, doveli su Cedevitu na mali korak do 16 najboljih u Europi. Taj korak mogli bi prijeći možda već u četvrtak, uspiju li još jednom, ovog puta na svom terenu pobijediti veliki Efes.

Prepozanali su to i ljubitelji košarke, košarka je ponovno tema razgovara, navijači traže ulaznicu više i Draženov Dom ponovo ima pune tribine. Pobijedi li, Cedevita će biti prva hrvatska momčad, nakon sezone 2009./2010. i Cibone, kojoj je to pošlo za rukom. Ne uspiju li, imati će još dvije prilike. Bivši trener Repeša i njegov Armani stižu u Zagreb 11.prosinca, dok u posljednjem kolu Cedevita gostuje kod Baskonie.

No, čak i ako ih nećemo gledati na proljeće u Euroligi treba im zapljeskati, jer su nastupima u jesenskom dijelu prvenstva oživjeli košarkaške dvorane i definitvno pokazale onu lijepu stranu sporta. U vremenu kada se hrvatski sportski novinari moraju više koristiti terminima poput: privođenje, uhićenje, istražni zatvor, USKOK. U vremenu kada su glavne sportske priče sumnjivi transferi, stečajevi nekada velikih klubova, prosvjedi navijača, nogometna prepucavanja i odgode, Cedeviti možemo svi zajedno samo zapljeskati i nadati se da će ta lijepa sportska priča što duže trajati, jer već sutra naslovnice će ponuditi priče koje nemaju ili ne bi trebale imati previše veze sa sportom.