Košarka
Košarka

Hoće li 'lockout' ipak uzrokovati probleme najboljima?

Zbog skraćene sezone prednost bi trebale imati mlađe momčadi jer se mlađi igrači brže oporavljaju...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Nakon 149 dana prekida rada, napokon počinje nova NBA sezona od 66 utakmica. Vapaji 14 gradonačelnika gradova koji imaju NBA momčad urodili su plodom i milijunaši (igrači) i milijarderi (vlasnici) ipak su se dogovorili.

Da je otkazana cijela sezona, liga bi izgubila prihod od 4,2 milijarde, a igrači zaradu od 2,2 milijarde dolara. Srećom, svaki je klub ostao bez samo 16 utakmica pa će igrači dobiti oko 80 posto svojih ugovora. Sretni su i svi zaposlenici dvorana, posebno oni privremeni (konobari, kućni majstori, čistačice, redari...), koji neće ostati bez plaća.

Već na startu, na sam Božić, nekoliko poslastica – repriza posljednjeg finala Miami protiv Dallasa, ali i dva klasika, Boston protiv New Yorka te Chicago protiv LA Lakersa.

Skraćena sezona donosi i zamke. O njima govori bivši NBA igrač Jalen Rose, "preživjeli" Pacers iz lockouta od prije 10 godina:

"Nakon posljednjeg lockouta igrači su bili neprecizniji no obično, imali su najniži postotak u posljednjih 40-ak godina, a momčadi su u prosjeku zabijale 93 koša, što je najmanje otkako je uvedeno ograničenje napada na 24 sekunde. Više problema imat će momčadi poput prvaka Dallasa koje više ovise o vanjskom šutu, a bolje će proći sastavi poput Miamija, s igračima poput LeBrona i Wadea, koje će više prodirati na koš." (Agencija VLM)

Više o