Košarka
Košarka

Cedevita protiv Gran Canarije traži četvrtfinale, Repeša vjeruje u prolaz

Košarkaši Cedevite će u osmini finala Eurokupa igrati protiv španjolske Gran Canarije, koju vodi poznati stručnjak Aito Garcia Reneses (68), a pod košem se ističe 220 cm visoki centar Walter Tavares sa Zelenortskih Otoka...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Prva utakmica osmine finala Eurokupa, u kojoj će Cedevita biti domaćin Gran Canariji, trebala bi se igrati 3. ili 4. ožujka, a uzvrat je na rasporedu 10. ili 11. ožujka.

Gran Canaria je u prošlosti već bila sretna za Cedevitu, kad je klub ostvario najveći uspjeh u europskim natjecanjima. U sezoni 2010/11. pod vodstvom Ace Petrovića Cedevita je stigla do završnog turnira Eurokupa i u konkurenciji ruskog Uniksa, domaćina Benettona i španjolske Cajasol Seville osvojila treće mjesto. U osmini finala, u kojoj su klubovi bili raspoređeni u četiri skupine, Cedevita je dvaput igrala protiv Gran Canarije i u oba, vrlo dramatična dvoboja pobijedila. U Zagrebu je bilo 114-110 za Cedevitu u produžetku, a u Las Palmasu su Zagrepčani slavili s 89-86.

Tada je Gran Canariju vodio Pedro Martinez, a danas je na klupi legendarni 68-godišnji Aito Garcia Reneses kojeg hrvatski ljubitelji košarke najviše pamte po tome što je za vrijeme mandata u Barceloni dva puta izgubio u finalu Kupa prvaka od splitske Jugoplastike, 1990. kao trener, a 1991. kao glavni menadžer kluba. Reneses je u tri navrata bio za kormilom Barcelone i ukupno proveo 13 godina u vodećoj trenerskoj ulozi. Najveći trenerski uspjeh ostvario je kao izbornik Španjolske s kojom je osvojio srebro na OI 2008. Kao trener je 2008. godine, vodeći Joventut iz Badalone, osvojio i ULEB kup, natjecanje iz kojeg je nastao današnji Eurokup. Gran Canariju je preuzeo ove sezone i u španjolskom prvenstvu momčad se nalazi se na 8. mjestu s polovičnim uspjehom: 10 pobjeda i 10 poraza. U skupini H Eurokupa, u konkurenciji turskog Banvita, talijanskog Sassarija i podgoričke Budućnosti, Gran Canaria je bila prva s pet pobjeda i jednim porazom.

Nakon što je u srijedu u posljednjem kolu skupine I Cedevita na domaćem terenu poražena od Crvenog oktobra iz Volgograda s 92-101, trener Jasmin Repeša osvrnuo se na protivnika u osmini finala, momčad Gran Canarije.

"Svaki protivnik u osmini finala je vrlo ozbiljan i težak, ali ja mislim da mi možemo s njima igrati. Imaju kemiju u momčadi na koju možemo odgovoriti, ali trebat će nam puno više kontinuiteta u igri tijekom jedne utakmice", rekao je Repeša.

Kod Gran Canarije treba izdvojiti šestoricu igrača. Na bekovima tu su 25-godišnji Amerikanac Kyle Kuric (193 cm) i 36-godišnji Španjolac Albert Oliver. Kyle Kuric je u skupini imao prosjek od 14,5 koševa po utakmici, dok je Albert Oliver ostvarivao 8 poena i 4 asistencije.

Iako nije odigrao sve utakmice u skupini 30-godišnji australski krilni igrač Brad Newley (200 cm) bio je najbolji strijelac sa prosjekom od 18 poena po susretu. Uz njega, valja istaknuti i krilnog igrača iz Dominikanske Republike Eulisa Baeza (201 cm), koji je imao prosjek od 9,5 koševa.

Na centarskim pozicijama Gran Canariju predvode 220 cm visoki Walter Tavares (22) sa Zelenortskih Otoka, te 30-godišnji Irac Levon Kendall (208 cm). Kendall je u skupini imao prosjek od 12,7 poena, dok je Tavares bilježio 12 koševa i 10 skokova po susretu, a s dvije blokade je i najbolji bloker ove sezone u Eurokupu.

Osmina finala Eurokupa (prve utakmice 3. ili 4. ožujka, a uzvrati 10. ili 11. ožujka):

CEDEVITA (HRV) - Gran Canaria (Špa)

Cantu (Ita) - Uniks Kazanj (Rus)

Banvit (Tur) - Virtus Roma (Ita)

Zenit St. Peterburg (Rus) - Himki (Rus)

Valencia (Špa) - Bayern (Nje)

Paris Levallois (Fra) - Turow (Polj)

Lietuvos Rytas (Lit) - Karsiyaka Izmir (Tur)

Bamberg (Nje) - Lokomotiv Kuban (Rus)