Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

U Splitu kao da je izvanredno stanje, Poljud poput Alcatraza: Hoće li Torcida ostati kod kuće?

Brojne policijske snage zauzele su najvažnije splitske punktove...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Prvo što primjećujete pri ulasku u Split jesu brojne policijske ophodnje. Ekipu Nove TV-a i GOL.hr-a pogreškom je zaustavila jedna revna patrola.

''Ah, nisu Mađari, to su hrvatski novinari. Lagana zabuna'', gromko su se nasmijali policajci koji su iz daljine ''snimili'' dva dobrano ulegnuta kombija, što od televizijske i ine opreme, a što od povećih gabarita putnika.

''Ništa se ne prepušta slučaju, pušete i na hladno'', dobacili smo u šali očito dobro raspoloženim organima reda.

''Ma, ni ptica ne može proletjeti'', uzvratio je odokativno najjači policajac u skupini, ma baš momčina, blizu dva metra i debelo preko stotinu kila. Ni ostali nisu puno manji.

To sigurno nisu samo obični prometni policajci. Split je prepun specijalnih policijska snaga. Imate osjećaj da je izvanredno stanje. Policajci su raspoređeni po svim najvažnijim punktovima. Iako nisu u posebnim odorama, lako ih se prepoznaje po iznadprosječnim tjelesnim gabaritima. Rekli su nam da su u Split stigla pojačanja sa svih strana Hrvatske. Uostalom, da se malo našalimo, nije li šef splitske policije Zagorac?

Rakitić u prvih 11, Daliću ostaje još jedna dilema za Mađarsku: Trojica se bore za jedno mjesto

Osim po nazočnosti brojnih policijskih snaga na terenu, u Splitu se još ne osjeća neka posebna nogometna atmosfera. Vlada uobičajena gradska vreva i gužva. Na Rivi ništa posebno. Prvi već val navijača s hrvatskim obilježjima očekuje se tek večeras kasno i sutra ujutro.

Upada u oči da je Poljud čuvan poput Alcatraza. Na svakom koraku su policajci i čuvari. Ovaj put ništa se ne prepušta slučaju. Izašli smo na travnjak i uvjerili se da je sasvim solidan. Nije perfektan, čak ni odličan, ali nije ni tako loš da bi bio problem ili nekakav alibi.

Pitanje svih pitanja koje ovih dana uporni kruži Splitom i ostatkom Hrvatske jest: hoće li sve proći kako treba, bez incidenata i problema.

Ogromne policijske snage i ozbiljnost u organizaciji utakmice sugeriraju da će sve ispasti odlično. Ako netko i nešto pokuša, teško da će ostati neprimijećen. Drugo je veliko pitanje hoće li se na Poljudu pojaviti Torcida, odnosno njezini pripadnici u nekoj većoj skupini i kako će navijati?

''Sumnjamo da će Torcida doći na utakmicu. Pojedinačno da, u većim skupinama teško'', pričaju nam konobari i gosti Poljudu obližnjih kafića.

''Nikad se ne zna, ali mislim da neće biti baš nikakvih problema. Sve će proći kako treba'', kazuje nam jedan od konobar koji se smatra torcidašom.

Dva incidenta uoči utakmice Hrvatske na Poljudu: Napadnut mađarski kombi

''Ne idem na utakmicu, ne ide ni većina mojih prijatelja. Oni koji idu, ići će pojedinačno ili u manjim grupama. Čista da pogledaju utakmicu'', kaže svoje mišljenje i nastavlja.

''Neki će navijati za Hrvatsku, neki možda i neće, možda će i biti kakvih povika, ali nitko neće raditi probleme. Uvjeren sam u to'', zaključuje konobar s kojim smo razgovarali.

Jedan od gostiju kafića dodaje:

''Svi smo mi za Hrvatsku, ali nismo za neke ljude i grupacije koje vode naš nogomet. To je bitna i ključna razlika.''

Kako god, najvažnije je da Hrvatska sutra pobijedi i da sve prođe u najljepšem mogućem tonu. I uopće ne sumnjamo da će atmosfera biti vrhunska. Tek nakon toga treba se nastaviti već započeti proces uvođenja reda i veće pravičnosti u hrvatski nogomet. U našem nogometu problema ima podosta, i to ne treba skrivati, ali za sve postoji vrijeme i mjesto.