Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

VIDEO Razglednica iz Katara: Super bogataši koji krše radnička prava benzin plaćaju puno manje nego Hrvati

Hrvatska će sljedećih nekoliko dana provesti u zemlji domaćinu sljedećeg Svjetskog prvenstva, a utakmice protiv Slovenije i Bugarske pratite na Novoj TV i gol.hr-u.

Hrvatska nogometna reprezentacija u glavnom gradu Katara odigrat će dvije prijateljske utakmice, sa Slovenijom u subotu i u utorak protiv Bugara, a ekipa Nove TV otišla je malo prije njih pripremiti im teren.

Katar je mlada arapska država koja je svoju neovisnost i to na miran način od Ujedinjenog Kraljevstva izborila tek 1971. Okupira teritoriji jednog malog poluotoka na puno većem Arapskom poluotoku, a udaljena je nekih pet tisuća kilometara od Hrvatske ili pet sati direktnog leta.

Po teritoriju čak pet puta je manji od Hrvatske i ukupno 2,7 milijuna ljudi živi u toj zemlji. Od toga 80 posto u glavnom gradu Dohi, ali procjenjuje se kako je samo deset posto izvornog stanovništva.

Jedna od najbogatijih zemalja svijeta

A baš po broju stanovnika Katar je jedna od najbogatijih, po nekim statistikama najbogatija zemlja na svijetu jer BDP po glavi stanovnika iznosi više od 100 tisuća dolara. Otud dolazi svo ovo moderno bogatstvo koje vidite oko nas.

No, iza fasade jednog od najmodernijih gradova svijeta krije se priča o jednom velikom gradilištu i velim kontroverzama vezanim uz radnička prava. Amnesty International svih ovih godina izvještava o grubom kršenju radničkih prava, a britanski Guardian prije godinu dana procijenio je da je oko 6500 radnika iz Indije, Nepala, Pakistana i Šri Lanke ostavilo svoje živote baš na ovakvim gradilištima.

Litra benzina skoro "džabe"

Osim ogromne razlike u nacionalnim gospodarstvima, velika razlika u odnosu na Hrvatsku je i vrijeme. Ovdje je u ovo doba godine tijekom dana već oko 30 stupnjeva. To znači da lokalno stanovništvo čeka popodnevne sate da temperatura malo padne i tek onda izađe van kako bi uživali u slobodnim aktivnostima.

Za kraj ostavljamo razliku koja nas trenutačno najviše boli, a to je razlika u cijeni benzina. U Kataru cijena benzina košta manje od četiri kune, ali to je tako kad vam je zemlja treća u cijelom svijetu po zalihama nafte i plina.