Nogomet
Nogomet

Torcidi je danas 63. rođendan, ali kako će slaviti kad je umro Coce...

Na današnji dan 1950. godine osnovana je splitska Torcida, vjerojatno najdugovječnija aktivna grupa u Europi.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Bilo je to prije točno 63 godine kada je grupa splitskih sudenata u Zagrebu osnovala Torcidu. Iako je i prije bilo organiziranih navijanja, čak i gostovanja navijača Hajduka, Torcida je nastala baš 28.10.1950. uoči utakmice Hajduka i Crvene zvezde.

>> Cocina žena: 'Htio me poljubiti, ali nije uspio, imala sam osjećaj da se predao'

>> 'Nekako je sebi napisao epitaf, Coce je zaslužio da napunimo Poljud'

Vjenceslav Žuvela, Ante Ivanišević, Ante Dorič i ostali osnovali su Torcidu po uzoru na brazilske navijače. Te godine opet se održalo Svjetsko prvenstvo, a Brazil je kao domaćin svijetu predstavio i svoje vatrene navijače. To se posebno dojmilo Bernarda Vukasa koji je prenio dojmove sa SP-a, pa tako i najbolji igrač Hajduka u povijesti ima svoje prste u nastanku skupine.

Dan kasnije Hajduk je pobijedio Crvenu zvezdu kojoj su pripadnici novoosnovane skupine pripremili i lijes, a to prvenstvo je Hajduk osvojio bez poraza. Nakon događaja u Splitu, osnovači Torcide su progonjeni od državnih vlasti.

Slavlje protiv Lokomotive, a onda tužna vijest

63 godine kasnije, Torcida je proslavila rođendan na utakmici s Lokomotivom. Hajduk je poklonio pobjedu i sve je bilo bajno. No, samo dan kasnije, u nedjelju, stigla je vijest o smrti Vinka Coce. Bio je to veliki šok za navijače Hajduka, jer poznati pjevač bio je jedan od simbola Torcide.

Pjevao je 'Oluju sa sjevera', 'Kada umren umotan u bilo', 'Ako te tko pita' i 'Volin te Hajduče (Bila vojska)', legendarne pjesme fanova splitskog kluba. Mnogi traže da se na Poljudu održi komemoracija, a sutra će u Trogiru pripadnici Torcide na svoj način ispratiti Vinka Cocu na pogrebu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.