Hrvatska reprezentacija
Hrvatska reprezentacija

Plan za Španjolsku: Hrvatska ima veliku priliku ako može izvesti dvije stvari kao protiv Portugala

Hrvatska sutra otvara svoj put na Euru u Njemačkoj igrajući u Berlinu protiv Španjolske, a nakon impresivne predstave u posljednjoj prijateljskoj utakmici protiv Portugala (pobjeda 2:1) očekivanja su ogromna. Otkrijte zašto je naš Kečo u novoj epizodi Nogoskeča od prvotne zabrinutosti na kraju ipak optimističan.

Vatreni možda nikada nisu izgledali samouvjerenije u jednoj utakmici otkako je Zlatko Dalić postao izbornik 2018. i Portugalci mogu biti zadovoljni što su završili sa samo dva gola u svojoj mreži jer je moglo biti puno lošije za njih.

Mnogi su Portugal vidjeli kao generalnu probu za Španjolsku, a iako se čini da je tako, Španjolska je stilom ipak nešto drukčija od Portugala.

''Pa ti ljudi su sila, Olmo poznaje sve naše tajne, Rodri će nas uništiti u sredini, ne možemo im ništa…'', kontemplira u sebi ujutro uz svoj Čokolino Dark Hrvoje Kečkeš u novoj epizodi Nogoskeča kako bi se mogla odvijati sutrašnja utakmica Španjolske i Hrvatske.

Ipak, unatoč tome, ako uspije ponoviti dvije ključne stvari iz generalke prije Eura, Hrvatska će imati veliku priliku za pobjedu.

Napadačka tranzicija

Hrvatska možda nikad u svojoj povijesti nije imala obrambenu četvorku koja je toliko dobra na lopti poput Gvardiola, Pongračića, Šutala i Stanišića. To omogućava vrlo brzu tranziciju u trenutku osvajanja lopte u vlastitoj trećini, što smo savršeno vidjeli protiv Portugala.

Spomenuta bi četvorka u trenutku uzimanja lopte nju brzo dodala prema jednom od veznjaka Modrić-Kovačić-Brozović, a ključno je bilo što su odluke u tim trenucima bile odlučne i pravovremene.

Imaju li Vatreni plan za Španjolce? (Foto: Damir Krajac/Cropix)

Ako i nije postojao koridor za dodavanje, Modrić i Kovačić nisu se morali spuštati nisko po loptu kako bi počeli graditi napad, već bi Šutalo ili Gvardiol prepoznali otvoren prostor, povukli loptu i distribuirali je dalje prema Majeru, koji je još jedna ključna karika ekipe Zlatka Dalića. Majer je tip ofenzivnog veznjaka kakvog Hrvatska također treba jer odlično povezuje spomenuti tercet veznjaka u sredini s napadačima Kramarićem i Budimirom.

Protiv Španjolske će biti još važnija tranzicija, pogotovo znajući da će Španjolci vjerojatno imati veći posjed lopte od Portugalaca, pa će svaki pokušaj napadačke tranzicije biti još bitniji jer će prilika biti manje nego u Lisabonu.

Obrambena tranzicija

Hrvatska je zbog odlične napadačke tranzicije ulazila u završnicu s puno igrača, pa je obrambena tranzicija postala još važnija.

Zbog promašaja i pogrešnih dodavanja u posljednjoj trećini Portugalci su znali dobro odgovoriti brzim protunapadom, ali Hrvatska se još bolje vraćala u obranu, pa je većinu tih opasnosti lagano neutralizirala.

Španjolska je tehnički i fizički možda i moćnija od Portugalaca, što znači da će obrambena tranzicija morati biti na još većoj razini.

No nije sve tako mračno, može ispasti i mrak kao što je Čokolino Dark, s kojim će Hrvoje Kečkeš dočekati svaku tekmu. Ako će Hrvatska držati tranziciju pod kontrolom, imati veću mirnoću u opasnim situacijama pred protivničkim golom, Dalićevi momci imaju priliku startati s pobjedom na Euru. To će vjerojatno probuditi nadu da se ostvari i scenarij s prošlog Svjetskog prvenstva ili onog prije njega.

Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.