Nogomet
Nogomet

Golčina Perišića i bolja igra u nastavku donijeli Hrvatskoj bod protiv Češke i nadu u osminu finala Eura

Hrvatska i Češka odigrale su neriješeno 1:1 u 2. kolu grupe D Europskog prvenstva.

U utakmici 2. kola skupine D Europskog nogometnog prvenstva Hrvatska je na Hampden Parku u Glasgowu odigrala 1-1 protiv Češke i tako zadržala izglede za plasman u osminu finala.

Vodeći pogodak za Češku postigao je Patrik Schick u 37. minuti iz kaznenog udarca, koji je Španjolac Carlos del Xerro Grande dosudio na intervenciju VAR-a, zbog toga što je Dejan Lovren u skoku nenamjerno laktom udario Schicka u nos.

Izjednačujući pogodak za Hrvatsku postigao je Ivan Perišić u 47. minuti, kad je s lijeve strane ušao u kazneni prostor i sa desetak metara desnom nogom pogodio suprotni kut čeških vrata.

Lineker popljuvao VAR "nema govora o penalu", navijači mu odgovaraju "nema veze s VAR-om, kriv je sudac"

Hrvatskoj igra samo pobjeda protiv Škota

Hrvatska će u posljednjem kolu, u utorak, 22. lipnja, protiv Škotske morati pobijediti kako bi konkurirala za plasman u osminu finala. I taj će dvoboj biti odigran na Hampden Parku u Glasgowu.

Kao što je i najavio izbornik Zlatko Dalić se odlučio na napadačku formaciju napravivši dvije promjene u odnosu na poraz od Engleske (0-1). Na klupi je ostao Duje Ćaleta-Car, a u momčad se vratio Dejan Lovren. Iz sastava je ispao i Marcelo Brozović, dok je ušao Josip Brekalo koji je zauzeo poziciju na desnom krilu.

Andrej Kramarić je napokon dobio poziciju koju najviše voli, iza leđa napadača, dok je u vrhu ponovo bio Ante Rebić usprkos blijedom nastupu protiv "Gordog Albiona".

Dalićev kolega na suprotnoj strani, Jaroslav Šilhavy napravio je samo jednu promjenu u odnosu na sastav koji je započeo utakmicu protiv Škotske. Umjesto Aleksa Krala od prve minute je zaigrao Tomaš Holeš.

Česi bolji u prvih 45 minuta, Hrvatska u nastavku

Očekivao se kako će Hrvatska nametnuti ritam i diktirati igru, no u prvih 20 minuta Česi su iznenadili zaigravši napadački, sa čak 60 posto posjeda lopte. Prelako su Česi u tim minutama stvarali prilike pred našim vratima.

U prvih pola sata jedina opasna situacija pred češkim vratima dogodila se u 23 minuti kada je Modrić nakon kornera uposlio Perišića, no krilni igrač Intera je pucao ravno u Vaclika.

Nažalost, Češka je u 37. minuti povela iz kaznenog udarca kojeg je realizirao Schick postigavši svoj treći gol na prvenstvu.

Prekršaj je skrivio Lovren udarivši u skoku laktom po licu češkog napadača raskrvarivši mu pritom nos. Španjolski sudac Cerro Grande nije vidio prekršaj, no nakon pregleda video snimke pokazao je na bijelu točku. Schick je pucao i sigurno zabio.

Samo dvije minute kasnije Rebić je imao sjajnu priliku za izjednačenje. Napadač Milana je dobio odličnu loptu u prostor na lijevoj strani, sjurio se prema golu, ali je pucao pored gola.

Sjajan pogodak Perišića

Na otvaranju drugog dijela Dalić je povukao dva poteza. Umjeto Rebića ušao je Petković, dok je Brekala zamijenio Ivanušec. I Hrvatska je već nakon dvije minute izjednačila. Kramarić je na centru brzo izveo slobodan udarac uposlivši Perišića koji je u svom stilu probio po lijevoj strani, ušao u kazneni prostor i desnom nogom sjajno pogodio u suprotni kut za 1-1.

Česi su zaprijetili u 53. minuti Součekovima udarcem sa 20-tak metara, no lopta je prošla pored gola. U 57. minuti uzvratio je Ivanušec, ali je i on bio neprecizan.

U 62. minuti Dalić je povukao novi potez, Kramarić je izašao, ušao je Nikola Vlašić. Već u sljedećoj akciji, Češka je opasno zaprijetila, ali Livaković je pravovremeno izašao i odbio tu loptu.

U 72. minuti Hrvatska je mogla do preokreta, no Vlašić je iz sjajne situacije prebacio suparnička vrata. Veznjaku moskovskog CSKA je loptu spustio Perišić, no Vlašić nije najbolje reagirao.

Dvije minute kasnije veliku priliku je imao i Hložel, ali je i on pucao preko gola.

Posljednju priliku na utakmici Hrvatska je imala u 88. minuti, Petković je pucao, no češka obrana je nekako blokirala udarac.

HRVATSKA - ČEŠKA 1-1

GLASGOW. Stadion Hampden Park; Sudac: Carlos del Cerro Grande (Španjlska);

Strijelci: 0-1 Schick (37-11m), 1-1 Perišić (47)

Žuti kartoni: Lovren / Masopust, Boril, Hložek

Crveni kartoni: -

HRVATSKA: Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol - Modrić, Kovačić (od 87. Brozović) - Perišić, Kramarić (od 62. Vlašić), Brekalo (od 46. Ivanušec) - Rebić (od 46. Petković)

ČEŠKA: Vaclik - Coufal, Kalas, Čelustka, Boril - Holeš (od 63. Kral), Souček - Masopust (od 63. Hložek), Darida (od 87. Barak), Jankto (od 74. Ševčik) - Schick (od 74. Krmenčik)

HRVATSKA - ČEŠKA 1:1

  • Stigli su službeni sastavi obje reprezentacije.
  • HRVATSKA: Livaković, Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol, Modrić, Kovačić, Perišić, Kramarić, Brekalo, Rebić.
  • ČEŠKA: Vaclik, Coufal, Celustka, Kalas, Boril, Holes, Darida, Souček, Masopust, Jankto, Schick.
  • Klupa Hrvatske: Kalinić, Sluga, Ćaleta-Car, Brozović, Vlašić, Pašalić, Oršić, Badelj, Petković, Juranović, Bradarić, Ivanušec.
  • Klupa Češke: Mandous, Koubek, Kaderabek, Brabec, Barak, Krmenčik, Ševčik, Zima, Hložek, Vydra, Kral, Pekhart.
  • Izbornik Zlatko Dalić napravio je nekoliko promjena u odnosu na sastav za Englesku. Formacija je promijenjena iz 4-3-3 u 4-2-3-1 s kojim je izbornik i najavio da će igrati na Euru.
  • Loša igra Marcela Brozovića na Wembleyju koštala ga je mjesta u prvih 11 koje je držao nekoliko godina u paru s Modrićem upravo u ovoj formaciji. Sada je umjesto njega unutra Kovačić.
  • Ante Rebić i dalje je u prvih 11 i to na poziciji prvog napadača. Brekalo je ušao u sastav na mjesto desnom krila, a iza napadača bit će Andrej Kramarić.
  • Hrvatski reprezentativci koji nisu u prvom sastavu za večerašnju utakmicu, izašli su na travnjak Hampden Parka sat vremena uoči sraza s Češkom.
  • U konkurenciji za večerašnju utakmicu nema Ante Budimira i Mile Škorića, dok Borna Barišić nije ni krenuo na put za Škotsku zbog ozljede.
  • Uvjeti za igru su idealni. Travnjak je odličan, a u Glasgowu je ugodnih 18 stupnjeva i pretežno oblačno.
  • Iako su škotske vlasti dopustile 12 tisuća gledatelja na Hampden Parku, pretpostavlja se kako će taj broj biti još manji. Zbog strogih epidemioloških pravila, puno hrvatskih navijača nije moglo doći u Škotsku. Većinom su tu navijači iz Londona i okolice.
  • Glavni sudac utakmice je Carlos del Cerro Grande iz Španjolske.
  • Hrvatski reprezentativci odradili su zagrijavanje na travnjaku Hampden Parka uoči sraza s Češkom.
  • Na tribinama Hampden Parka je manje od 300 hrvatskih navijača, HNS je imao pravo na 1.800 ulaznica za dvoboj protiv Češke.
  • Obje reprezentacije su izašle na travnjak, a u tijeku je intoniranje nacionalnih himni. Prva na redu je Češka.
  • 1 Sudac je dao znak za početak susreta. Sretno Hrvatska!
  • 3 Prvih nekoliko minuta utakmice pripalo je Češkoj koja je prva zaprijetila. Jankto je odmah ubacio s lijeve strane u hrvatski šesnaesterac, Vida je to odbio do Coufala koji je pucao, ali Vida je bio ponovno bio na mjestu i blokirao udarac. Odmah nakon toga imali su korner, ali Hrvatska se obranila.
  • 6 Sada je Hrvatska iskoristila visoki pritisak na češku obranu, Vaclik je loše ispucao, Rebić došao do lopte pa s desne strane ubacio u češki šesnaesterac, ali odbili su to u prvi korner za hrvatsku reprezentaciju. Nije taj korner bio naročito opasan.
  • 9 Sada je češki branič napravio prekršaj nad Rebićem, nije to daleko od Vaclikovih vrata. Slobodan udarac za Hrvatsku, četvorica igrača su kraj lopte. Pucao je Dejan Lovren, ali otišlo je to preko vrata.
  • 12 Opet je zaprijetila Češka, ubacio je Coufal s desne strane, prvi na lopti je bio Dejan Lovren koji je to glavom odbio do Jankta koji s desetak metara puca preko hrvatskih vrata.
  • 17 Opet je Češka došla pred hrvatska vrata, nakon lijepe kombinacije nekoliko igrača, Schick je došao do lopte i pucao iz blizine, ali srećom, ravno u Livakovića. Prelako Češka stvara šanse pred hrvatskim vratima.
  • 20 Sada je Modrić dao lijepu loptu u prostor, dirao je to netko od čeških obrana, pokušao je Rebić prvi doći do te lopte, ali Vaclik ga je napucao, pogodio i skoro je Rebić zabio.
  • 23 Evo opet Hrvatske, izveli su sada naši reprezentativci korner, Modrić je dodao u češki šesnaesterac do Perišića koji puca iz blizine, ali ravno u Vaclika. Šteta!
  • 30 Prošlo je pola sata, Češka je ipak konkretnija u dosadašnjem tijeku susreta, prelako dolaze do naših vrata. U tijeku je VAR provjera jednog duela u našem šesnaestercu, Lovren je laktom pogodio Schicka.
  • 34 Kazneni udarac za Češku i žuti karton za Dejana Lovrena koji je laktom u jednom duelu u našem šesnaestercu pogodio Patrika Schicka. Bit će dosta priče o ovom kaznenom udarcu, naši su reprezentativci bili jako ljutiti odlukom španjolskog suca, nismo posve sigurni da je ovo bilo dovoljno za jedanaesterac.
  • 36 Češka vodi iz kaznenog udarca, precizan je bio Patrik Schick . Poslao je loptu u lijevu stranu, a Livakovića u desnu.
  • 38 Kakav promašaj Ante Rebića! Ajme, mogla je Hrvatska zabiti samo minutu poslije češkog pogotka, imao je naš napadač čistu šansu, izašao je sam pred vratara, ali šalje to preko vrata.
  • 43 Pucao je sada Kramarić u lijevi kut Vaclikovih vrata, nije bilo previše snage u tom udarcu. Prije toga imali smo jedan ubačaj s desne strane u češki šesnaesterac, ali nismo to iskoristili, nismo dovoljno konkretni u završnici.
  • 45 Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.
  • 45+3 Nakon jednog pogrešnog dodavanja Modrića, Kovačić je napravio prekršaj nad Patrikom Schickom, sudac im je dodijelio slobodan udarac iz blizine. Moglo je ovo biti opasno, pucao je Darida, ali otišlo je to visoko preko vrata.
  • Gotovo je prvo poluvrijeme! Češka vodi 1:0 protiv Hrvatske pogotkom s bijele točke, precizan je bio Patrik Schick u 36. minuti susreta. Sudac je dodijelio Češkoj kazneni udarac nakon VAR provjere, ali bit će dosta priče o toj odluci.
  • Dok čekamo početak drugog poluvremena, u tunelu Hampden Parka možemo vidjeti Dejana Lovrena u raspravi s glavnim sucem dvoboja. Nije se pomirio s odlukom da Češkoj dodijeli jedanaesterac.
  • Dalić je odlučio napraviti dvije zamjene na poluvremenu, tako su iz igre izašli Rebić i Brekalo, a ušli Petković i Ivanušec.
  • 46 Krenuo je drugo poluvrijeme. Ajmo Hrvatska!
  • 48 Ivan Perišiććććććć! Samo dvije minute su trebale Hrvatskoj da se vrati u susret, Perišić je zabio prekrasan, majstorski pogodak. Sjurio se s lijeve strane, prebacio loptu na desnu nogu, a onda neobranjivo pogodio suprotni kut za 1:1. BRAVO!
  • 50 Sada je žuti karton zaradio Masopust nakon jednog starta na Gvardiolu.
  • 52 Sada je i Češka zaprijetila jednim prizmenim udarcem Součeka iz daljine, prošlo je to kraj lijeve vratnice. Sada je susret puno zanimljiviji, Hrvatska je puno bolje ušla u drugo poluvrijeme.
  • 58 Sada je bila velika gužva u češkom šesnaestercu, napadali su hrvatski reprezentativci sa svih strana, ali za sada se Češka uspjela obraniti.
  • 61 Iz igre izlazi Andrej Kramarić, a ulazi Nikola Vlašić.
  • 62 Već u sljedećoj akciji, Češka je opasno zaprijetila, ali Livaković je pravovremeno izašao i odbio tu loptu.
  • 63 Sada je Češka napravila dvije zamjene, iz igre su izašli Masopust i Holes, a ušli su Hložek i Kral.
  • 72 Kakva šansa za Hrvatsku! Gvardiol je s lijeve strane ubacio u kazneni prostor na Perišića koji je to glavom spustio za Nikolu Vlašića koji puca, ali odlazi to preko vrata!
  • 75 Češki izbornik odlučio je napraviti još dvije izmjene. Tako su iz igre izašli Jankto i Schick, a ušli su Sevcik i Krmencik.
  • 76 Sada je Češka zaprijetila preko najmlađeg reprezentativca Hložeka koji je snažno pucao, ali visoko poslao loptu preko Livakovićevih vrata. Moglo je to biti jako opasno.
  • 81 Lijepo radi lijeva strana hrvatskog napada, sada su opet dobro kombinirali Gvardiol i Perišić, ali nije to prošlo. Šteta.
  • 82 Sada je žuti karton zaradio Boril nakon prekrašaja nad Petkovićem.
  • 86 Kod Češke izlazi Darida, a ulazi Barak. U hrvatskoj reprezentaciji iz igre je izašao danas odlični Kovačić, a ušao Marcelo Brozović.
  • 88 Opet dobra šansa za Hrvatsku! Petković je sada bio u šansi, odlično se zagradio, pucao, ali u posljednji tren je to blokirao češki branič. Šteta!
  • 90 Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.
  • 90+2 Žuti karton za Hložeka koji je napravio prekršaj nad Petkovićem, slobodan udarac za Hrvatsku.
  • Kraj utakmice! Hrvatska je remizirala s Češkom 1:1.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 Patrik Schick prijeti Vatrenima