Nogomet
Nogomet

Njemačka nikada nije pobijedila Italiju na velikom natjecanju!

Italija ili Njemačka plasirat će se večeras u polufinale Eura u Francuskoj...

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Večeras je na rasporedu treći četvrtfinalni dvoboj Europskog prvenstva u Francuskoj u kojem se sastaju nogometni velikani Italija i Njemačka. Bit će to deveti ogled ove dvije reprezentacije na velikim natjecanjima i, vjerovali ili ne, Nijemci još uvijek traže prvu pobjedu!

Četiri pobjede Italija i četiri remija

Četiri pobjede Italije i četiri remija! To je omjer s kojim se aktualni svjetski prvak susreće večeras u Bordeauxu. Zvuči uistinu nevjerojatno, u posljednje 54 godine Njemačka je samo jednom uspjela pobijediti i to ove godine u prijateljskoj utakmici 4:1.

Posljednji su se put na velikom natjecanju sastali prije četiri godine, u polufinalu Eura u Ukrajini i Poljskoj. Italija je slavila s 2:1. Šest godina prije toga Talijani su nakon produžetaka slavili u polufinalu Svjetskog prvenstva s 2:0. Ostali susreti datiraju najranije iz 1996. godine.

Na Euru spomenute godile bilo je 0:0, dok je osam godina ranije, također na europskoj smotri bilo 1:1. Četiri prethodna dvoboja odigrana su na svjetskim prvenstvima. Italija je slavila 1982. s 3:1, te 1970. godine s 4:3 nakon produžetaka. Utakmice iz 1978. i 1962. završavale su bez pogodaka.

Njemačka slavila ove godine, ali...

Utakmica krajem ožujka ove godine završila je uvjerljivom pobjedom Njemačke, no Italija u tom susretu nije igrala u sastavu u kojem bi trebala večeras istrčati. Talijanski BBC u obrani (Barzagli, Bonucci i Chiellini) nije bio prisutan u tom susretu (samo Bonucci), dok će od preostale sedmorice igrača koji su krenuli od prve minute tada zaigrati tek Florenzi i Giaccherini. Ne računamo li Gianluigija Buffona, Italija je u tom susretu zaigrala sa šestoricom igrača koji večeras neće zaigrati.

Kod Nijemaca su nedostajali jedino Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Jerome Boateng i Sami Khedira.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Njemačka, koja nije uspjela probiti obranu Poljske (0:0) pronaći put do talijanske mreže. Naime, u tri utakmice u kojima je izbornik Antonio Conte poslao najjaču momčad na travnjak 'azzurri' nisu primili pogodak, slavili su u svim dvobojima uz gol-razliku 5:0, a igrali su protiv Belgije, Švedske i Španjolske.

Mnogi vjeruju da će upravo pobjednik ovog dvoboja dati novog prvaka Europe. No s obzirom na sve što smo dosada vidjeli na ovom Euru, ne bi se previše iznenadili da u konačnici Wales ili Island podignu trofej pobjednika!