Automoto
Automoto

VIDEO Bahatom vožnjom Marquez želio 'uništiti' Rossijev san

Vodstvo MotoGP Svjetskog prvenstva odlučilo je kazniti talijanskog vozača Valentina Rossija zbog navodnog rušenja Marca Marqueza za vrijeme utrke u Maleziji...

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

Rossi je, kako se u prvi trenutak činilo, u jednom bliskom duelu s Marquezom na stazi nogom odgurnuo španjolskog vozača koji je potom pao i odustao od utrke. Disciplinska komisija utrke kaznila je Rossija s tri kaznena boda na njegovoj trkačoj vozačkoj dozvoli, što je istovremeno značilo postavljanje u posljednji startni red posljednje utrke sezone - Velike nagrade Valencije. Rossi u tu utrku ulazi sa sedam bodova prednosti ispred Lorenza i samo velikim čudom može obraniti tu prednost startom iz zadnjeg reda.

VIDEO Prvi susret Rossija i Marqueza bio je prepun napetosti i sarkazma

Međutim, nakon što se na internetu pojavila usporena snimka iz helikoptera na kojoj se jasno vidi da je Rossijev trzaj nogom stigao tek nakon što je Marquez izgubio ravnotežu i kontrolu nad motorom krenula je peticija u kojoj se traži ukidanje Rossijeve kazne. Na snimci se jasno vidi da je Marquez pretjerao u svojoj agresivnosti i previše se približio talijanskog vozača i pritom ga dotaknuo svojim upravljačem. To je bio razlog njegovog pada, a ne Rossijev trzaj noge koji je bio posljedica Marquezova dodira.

Preagresivni i vrlo nervozni Španjolac

Ovo nije prvi put da je Marquez toliko agresivan u svojim duelima na stazi, zapravo općenito preagresivan u svojoj vožnji. Nakon što je osvojio dvostruku uzastopnu krunu u 'kraljevskoj klasi', Marquez se na početku ove sezone malo previše opustio. Od prvih šest utrka završio ih je svega tri, dok je u tri morao odustati.

Nakon toga je ušao u seriju dobrih rezultata, bio dva puta prvi i dva puta drugi, no onda je ponovno krenula nervozna i agresivna vožnja koja ga je koštala nova tri pada u idućih šest utrka. Činjenica što ga je još samo teorija držala u igri da obrani naslov prvaka vjerojatno je bila previše frustrirajuća spoznaja za Marqueza, koji je i u prošlosti (posljednje dvije godine) imao žestokih obračuna s Rossijem na stazi. Štoviše, nekoliko starijih vozača se požalilo na Španjolca da je preagresivan i da vozi preriskantno.

U videu na dnu pogledajte ključne detalje iz duela Rossija i Marqueza na stazi u Sepangu. Vidjet ćete koliko je Španjolac bio agresivan i koliko je riskantno ulazio u neke zavoje i Rossijevu putanju. U dva navrata mu je gotovo ušao pod kotače i to je najbolji dokaz da nije vozio u skladu s 'propisima'. Riskantna i neoprezna vožnja rezultirale su dosada sa smrti 87 vozača motora od osnutka Svjetskog prvenstva 1949. godine. Ovakvi potezi Marqueza graniče upravo s tim da netko od njih dvojice završi pod kotačima motora poput nesretnog Marca Simoncellija prije četiri godine. 

Nemoguće je srušiti motor od 160kg

Osim katalonskih medija većina je shvatila o čemu je riječ i više ne razapinje Rossija bez razloga. Hoće li službene osobe MotoGP prvenstva smoći hrabrosti i poništiti kaznu na koju će se Yamaha požaliti? Ukoliko to ne napravi završnica Svjetskog prvenstva bit će vrlo nezanimljiva, a postoji mogućnost i da Rossi ni ne nastupi.

Spomenimo i ovo: Najmanja težina motora iz MotoGP klase je 158 kilograma. Za srušiti tako težak motor s vozačem koji njime upravlja treba ipak 'malo' više od blagog dodira kako je djelovao Rossijev 'udarac', koji se zapravo nije ni dogodio.

"Ako niste znali, ti motori su vrlo teški i mali dodir, čak da se i dogodio, ga nije mogao srušiti", komentirao je Rossi nakon utrke.

I još nešto. S obzirom da praktički nije više mogao do naslova prvaka, ima smisla da je Marquez agresivnom vožnjom u Maleziji htio isprovocirati Rossija i pomoći svom sunarodnjaku Jorgeu Lorenzu da se domogne naslova prvaka. To je mišljenje mnogih, a i opće je poznato da su Lorenzo i Marquez dobri prijatelji i izvan motociklističkih staza.

Dosada je sakupljenjo gotovo 300 tisuća potpisa i to će svakako utjecati na odluku Svjetske motociklističke organizacije (FIM), kojoj će se Yamaha požaliti. To je ujedno posljednja nada za 36-godišnjeg Talijana da ostane u igri za 10. naslov prvaka u svojoj karijeri, koji već šest godina priželjkuje i sanja...