Automoto
Automoto

Rat s Mosleyjem: FOTA traži pomoć viših instanci

Udruženje momčadi Formule 1 (FOTA) poslalo je pismo Vijeću međunarodne federacije autosportova (WMSC) u kojem traži pomoć za rješavanje gorućeg problema Formule 1.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Gubitak momčadi s takvom poviješću kao što su Ferrari i McLaren bio bi razočaravajući. kako i za same momčadi, tako i za samo Formulu 1, te je stoga nužno pronaći kompromis

WMSC je najmoćniji organ Međunarodne federacije autosportova, koji donosi najvažnije odluke u natjecanju, a FOTA se obratila tom organu jer ne može naći zajedničko rješenje u razgovorima s predsjednikom FIA-e Maxom Mosleyjem i vlasnikom komercijalnih prava natjecanja Berniejem Ecclestoneom oko spornih pravila za nadolazeću sezonu.

>> Ferrari potvrdio: Nećemo nastupiti iduće sezone

Od deset postojećih momčadi Formule 1 samo su dvije bezuvjetno pristale nastupiti sljedeće sezone (Williams, Force India), dok njih osam (Red Bull, Toro Rosso, Brawn GP, McLaren, Renault, Toyota i BMW Sauber), uvjetuju svoj nastup promjenom pravilnika, to jest uvođenja opcionalnog budžeta u zamjenu za tehničke inovacije u razvoju bolida.

'S punim poštovanjem tražimo od WMSC-a da posreduje kod spora kako bi se rješila sadašnja situacija. Održali smo nebrojene sastanke s FIA-inim predstavnicima i nismo uspjeli napraviti ni najmanji pomak. Sve su momčadi duboko zabrinute oko situacije u kojoj se nalazimo i krize koja prijeti Formuli 1. Sve momčadi žele brzo rješenje problema, ali u ovom se trenutku ono ne nazire. U posljednjem pokušaju da se kriza riješi sastanci su zakazani za tjedan dana. Ovim putem pozivamo vas da osigurate da ovi sastanci budu produktivni i da vrate stabilnost Formuli 1. Trenutno postoji rizik da natjecanje napusti čak osam momčadi koji su dugi niz godina dio ovog natjecanja. Gubitak momčadi s takvom poviješću kao što su Ferrari i McLaren bio bi razočaravajući. kako i za same momčadi, tako i za samo Formulu 1, te je stoga nužno pronaći kompromis', stoji među ostalim u FOTA-inom pismu.

 

 

Više o