Automoto
Automoto

Mnogi su ostali zbunjeni: FIA objasnila "žuti karton" koji je dobio Leclerc

Iza nas je Velika nagrada Italije koja je donijela slavlje Ferrariju.

gol expired Foto: DNEVNIK.hr

Devet godina trajao je post Ferrarija u svom dvorištu, na Velikoj nagradi Italije, prije negoli je ove nedjelje trijumfirao Charles Leclerc.

Mladić koji će idući mjesec proslaviti 22. rođendan izdržao je pritisak obaju bolida Mercedesa i priuštio veliko slavlje desecima tisuća navijača Ferrarija. Leclerc je imao pole-position, sačuvao je do prvog zavoja svoju prvu poziciju i onda dalje kontrolirao utrku.

Lewis Hamilton cijelo mu je vrijeme bio jako blizu, pogotovo nakon prolazaka kroz boks kada se vozač Ferrarija vratio na bijelim (tvrdim) gumama, a Britanac na žutima, koje su brže.

Leclerc zatvorio vrata

U 23. krugu činilo se da bi Hamilton mogao proći, ali mu je Leclerc prije ulaska u drugu šikanu zatvorio vrata, došlo je i do malog dodira s bolidima, te je Britanac nakratko izletio iz trkaće putanje. Vratio se na stazu i nastavio lov koji nije urodio plodom.

Šefovi utrke vrlo su brzo pokazali Leclercu crno-bijelu zastavu, nakon čega su se mnogi koji su gledali utrku upitali što to zapravo znači.

Juventus priprema dvije velike "otimačine", Englezi će poludjeti

Bit će toga još

Direktor utrke Michael Masi pojasnio je o čemu se točno radi: "Pravila su jasna s obzirom na širinu i opseg bolida. Ovdje je sasvim očito da je Charles pritisnuo Lewisa i rezultat toga je bila zastava koja označava loše sportsko ponašanje. Za male prekršaje, koje možemo nazvati i nekakvim profesionalnim faulovima, sve više i više ćemo koristiti crno-bijelu zastavu. To će biti dovoljno upozorenje svima."

Ova crno-bijela zastava svima će se pokazati samo jednom, a bilo koji drugi incident nakon toga automatski će značiti i diskvalifikaciju.

Wolff smatra da je kazna preblaga

U taboru Mercedesa nisu se sasvim pomirili s takvim raspletom. Šef njihove momčadi Toto Wolff smatra da je Leclerc trebao biti oštrije kažnjen, ali isto tako i tvrdi da mu je jasno zašto se to nije dogodilo.

"Što se tiče vožnje, Leclerc je otišao malo preko ruba. No što je posljedica? Da su mu dali kaznu u situaciji kad pred sobom ima pobjedu u Monzi, mislim da bi uslijedili neredi, da bi navijači uletjeli na stazu", smatra Wolff.

Spominjao je Wolff i situaciju iz 36. kruga kada je Leclerc presjekao prvu šikanu. To se inače kažnjava, ali su suci smatrali da time nije stekao nikakvu prednost u odnosu na Hamiltona i pustili su ih da se utrkuju dalje.

Kek "oživio" Sloveniju: Poslije očajnog starta drže poziciju za Euro