Automoto
Automoto

F1 legenda: Te manijake netko mora zaustaviti

Bivši trostruki svjetski prvak u Formuli 1, Niki Lauda komentirao je sukob FIA-e i Udruženja momčadi Formule 1 predvođene Ferrarijem.

gol expired (Foto:DNEVNIK.hr)

Još je jedan dan ostao je momčadima do isteka roka za podnošenje bezuvjetne prijave za nastup sljedeće sezone, a do sada su od postojećih momčadi takve zahtjeve podnijeli samo Force India i Williams.

>> FIA ne popušta prijetnjama: Neće biti 'utrke u naoružanju'

Formula 1 se mora poboljšati, a netko mora zaustaviti ove manijake. Cijela stvar je jednostavno apsurdna

Preostalih osam momčadi, među kojima se ističe Ferrari, žestoko se protive uvođenju opcionalnog ograničenja budžeta (na 45 milijuna eura) u zamjenu za tehnološke inovacije bolida i prijete osnivanjem vlastitog natjecanja.

'Cijela svađa nanijela je najveću štetu ikad Formuli 1. Sada je to pitanje dvaju egocentrizama. Ako ne postignu dogovor, tada niti jedni niti drugi neće imati budućnosti. Oni uništavaju ovaj sport, ali zapravo žele jednake stvari. Formula 1 se mora poboljšati, a netko mora zaustaviti ove manijake. Cijela stvar je jednostavno apsurdna', rekao je Lauda, koji dodaje da mu stav Ferrarija u cijeloj priči više nije jasan.

'Ferrari je godinama profitirao od FIA-e i izvlačio je više novca od ostalih momčadi. Posebni ugovori garantirali su Ferrariju za sudjelovanje u natjecanju do 2012. godine prihode do 100 milijuna eura. Ferrari će sada taj ugovor prekršiti jer Mosley (predsjednik FIA-e) ne želi više svoje garancije ispunjavati. Lako je moguće da stoga jedna od strana rješenje problema u petak potraži pred sudom. Serija piratskog natjecanja paralelnog Formuli 1 nema budućnosti, ali isto tako Formula 1 bez Ferrarija nema budućnosti. Ionako već postoji puno zemalja gdje je interes za Formulu 1 zanemariv', zaključio je bivši austrijski pilot.

Više o