Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Narančasto je opet u modi

Veliki povratak posrnule velesile: Kako je Nizozemska opet postala moćna

Nakon dva uzastopna debakla u kvalifikacijama, u Ligi nacija srušili su dva posljednja prvaka svijeta i izborili završni turnir.

Slavlje Nizozemaca (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je Nizozemska posljednju utakmicu na velikim natjecanjima odigrala još 2014. na SP-u u Brazilu. Tamo su osvojili brončanu medalju, pa propustili dva uzastopna velika natjecanja.

Posebno je porazno propuštanje Eura 2016., na koji su išle 24 reprezentacije. Nekoliko reprezentacija dobilo je priliku debitirati na Euru, a u tom nimalo prestižnom društvu nije bilo Nizozemske. Nakon toga, propuštanje Mundijala u Rusiji bilo je konačna potvrda da nešto nije u redu s jednom od najvećih nogometnih nacija svijeta.

Narančasto je, međutim, opet u modi svega nekoliko mjeseci nakon drugog uzastopnog debakla u kvalifikacijama. Nizozemska je u Ligi nacija završila u skupini s Francuskom i Njemačkom, dva posljednja prvaka svijeta. Izgledali su kao izgledan kandidat za put u niži rang, ali tamo je završila Njemačka, a Nizozemska je osvojila skupinu i izborila završni turnir!

Nizozemska ''izgubljena generacija''

Veliki problem Nizozemske u četiri sušne godine bila je njihova ''izgubljena generacija''. Vođe momčadi i dalje su bili Arjen Robben i Wesley Sneijder, a s njima su znali zaigrati i gotovo dvostruko mlađi suigrači.

Između veterana i tinejdžera bio je svojevrsni vakuum. Igrači poput Roystona Drenthea, Ryana Babela i Ibrahima Afellaya bili su označeni kao talenti koji će preuzeti ključeve momčadi, ali oni nisu ostvarili ni približno velike karijere kakve su im se predviđale.

Nizozemci su stajali u mjestu dok su drugi ulagali u strategije razvoja mladih igrača i napredovali. Prestigla ih je, primjerice, i susjedna Belgija, što je ne tako davno izgledalo gotovo nezamislivo.

Nizozemska je plivala u vodama prosječnosti, a kao čovjek koji bi ih trebao vratiti na pobjedničke staze stigao je Ronald Koeman. Veterani su se oprostili, mladi su stasali i došlo je vrijeme da se nova Nizozemska predstavi svijetu.

Koemanova pobjednička momčad – koktel mladih talenata, dokazanih igrača i preporođenih napadača

Ova Nizozemska (barem zasad) nema velike zvijezde nekih prošlih vremena – osim na poziciji stopera. Kapetan i vođa momčadi je Virgil Van Dijk, a partner u obrani mu je 19-godišnji Mathijs de Ligt, Ajaxov wunderkind označen kao stoper budućnosti, za čije su usluge zainteresirani najveći europski klubovi.

  Slavlje Nizozemaca (Foto: AFP) Slavlje Nizozemaca (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Još jedna zvijezda u usponu nalazi se u veznom redu. De Ligtov klupski suigrač Frenkie de Jong (21) također je na radaru europskih teškaša, a vrijednu pomoć u veznom redu ima u igraču Liverpoola Giniju Wijnaldumu.

Obrana i veza kombinacija su već dokazanih igrača i mladih zvijezda, a posebno je zanimljiva situacija u napadu. Jedan od članova ''izgubljene generacije'' Ryan Babel proživljava pravu malu igračku renesansu u 30-ima godinama života, a kao najopasniji član napada nametnuo se igrač čija je budućnost bila u najmanju ruku upitna.

Memphis Depay nije uspio u Manchester Unitedu, u koji je stigao kao veliki talent, ali karijeru je oživio u Lyonu. Dobru formu prenio je i u reprezentaciju; zabio je dva gola u Ligi nacija, uključujući i jedan u velikoj pobjedi od 3:0 protiv Njemačke.

''Pobjeda koja je trebala cijeloj Nizozemskoj''

U Nizozemskoj se nadaju da će upravo ta pobjeda biti prekretnica, prijelomni trenutak kojeg će se za 10-ak godina prisjećati kao početka povratka u vrh svjetskog nogometa.

"Ovo je bilo stvarno potrebno. Ne samo za izbornika i igrače, cijela Nizozemska je ovo trebala. Početak je iza nas, sada smo napravili korak naprijed", rekao je Koeman nakon pobjede u Amsterdamu.

Sljedeći je korak završni turnir Lige nacija. Za trofej će se boriti protiv zanimljivog društva – domaćeg Portugala, Švicarske i Engleske, a Koeman vjeruje da mogu otići do kraja. Bio bi to doista spektakularan povratak Nizozemske na veliku scenu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider