Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tako blizu, a tako daleko

Kako do skupina? Rijeka najbliže, Dinamu "lagan" posao, a Hajduku i Osijeku...

Hrvatski klubovi ovog tjedna igraju svoje prve utakmice u trećim pretkolima europskih natjecanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ove srijede i četvrtka četiri hrvatska predstavnika (Rijeka, Hajduk, Dinamo, Osijek) igraju svoje prve utakmice trećih pretkola u UEFA-inim natjecanjima.

Velika želja svih je da se probaju plasirati u grupnu fazu, što osim boljeg imidža kluba i veće vrijednosti igrača, donosi i milijunsku zaradu u eurima samo od UEFA-e, a uz to će, neki više a neki manje, zaraditi i od ulaznica i marketinških aktivnosti.

U tim nastojanjima najbolju poziciju drži Rijeka, koja zahvaljujući Platinijevoj reformi Lige prvaka, prolaskom protiv Red Bull Salzburga osigurava nastup u Europi sve do prosinca.

Rijeka jedina ima popravni

Rijeka s koeficijentom 15.550 nije bila nositelj u ždrijebu trećeg pretkola, ali ako uspije iznenaditi favorizirane Austrijance otići će u play-off (četvrto pretkolo), a ako tamo i ispadne, odlazi u jednu od skupina Europske lige. Zbog toga su ove dvije utakmice s Red Bullom strašno važne za Riječane.

Ako ne prođu RBS, nastup u Europi za njih nije završio jer idu u play-off (četvrto pretkolo) Europske lige gdje će, vjerojatno, biti nositelji. Na aproksimativnoj ljestvici nositelja i nenositelja u toj fazi, Riječani su trenutno treći ispod crte, ali s obzirom da se uvijek dogodi dosta ispadanja favorita u trećem pretkolu, izvjesno je da će imati povlašteni status u ždrijebu za ulazak u skupine EL-a.

Neki od klubova koji bi se u tom slučaju sučelili s Rijekom za plasman u Europsku ligu mogli bi biti: Panathinaikos, Maritimo, Sion, Rosenborg, Dinamo Minsk, Lech Poznan, Apollon Limassol, Istanbul Basaksehir, Mlada Boleslav, Hafnarfjordur, Ostersund...

Dinamu je Europska liga minimum

Pred Dinamom, Hajdukom i Osijekom su po stepenice do ulaska u skupinu Europske lige koji je uoči početka sezone na Maksimiru proklamiran kao cilj, na Poljudu kao želja, dok u Gradskom vrtu o tome nitko nije (ozbiljno) razmišljao.

Dinamo ima relativno lagan posao jer je bio nositelj i u trećem pretkolu gdje je izvukao Odds, trenutno desetoplasirani sastav norveške Eliteserien, a ukoliko ispuni očekivanja i prođe dalje, bit će i u četvrtom (play-offu).

Koeficijent kojeg Modri imaju, 26.050, jamči im status nositelja i nešto lakšeg suparnika za prolaz u skupine. Kao i Rijeka (ako ispadne od Red Bull Salzburga), Dinamo će izbjeći one najjače i dobiti prihvatljivog protivnika za veliki sudar u 180 ili 210 minuta. U prijevodu, iste one klubove koje smo već spomenuli kao potencijalne protivnike Rijeke.

Hajduku će, ako prođe Brondby, trebati puno sreće

Hajduk je sa svojih 11.550 druga priča. Splićani su bili nositelji u trećem pretkolu, ali su izvukli jednog od najtežih mogućih protivnika, danski Brondby, a k tome i, ako im žalba ne bude usvojena, prazan Poljud u uzvratnoj utakmici.

Prođe li Hajduk dalje, vjerojatno neće biti nositelj u play-offu, a među klubovima koji će biti nositelji ima zaista svega. Milan, Everton, Marseille, Athletic Bilbao, Bordeaux, Fenerbahče, Sparta Prag, Freiburg i Zenit klubovi su protiv kojih bi se moglo dosta zaraditi od prodaje ulaznica. I to je sve, jer koliko god momčad Joana Carrilla igrala vrlo dobro na početku sezone, preko takvih se ne bi mogli dokopati skupina.

Međutim, s te strane ima i onih kojima bi se dalo "potući" za skupine. Tu mislimo na Steauu, PAOK, Krasnodar, Young Boyse, Maccabi Tel Aviv, Astru Giurgiu, Austriju Beč, Astana...

Osijek uživa bez ikakvih opterećenja

Sve napisano u vezi Hajduka, vrijedi i za Osijek koji će, nakon Luzerna, morati eliminirati još dva nositelja - PSV, a onda i nekog u četvrtom pretkolu.

Budući da ih pet godina nije bilo u Europi, Osječani su samo protiv andorske UE Santa Colome imali imperativ prolaska. Sve drugo, uključujući Luzern i dva nadolazeća ogleda s PSV-om, za njih su lijepi bonus o kojem su donedavno mogli samo sanjati.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider