Tenis
SPORTOVI
Tenis
promjena je nužna

Marin Čilić ima tri problema i zato je povratak u Top 10 zasada nemoguć

Marin Čilić završio je dva nastupa na turnirima iz ATP serije Masters 1000 s ipak nedovoljno dobrim rezultatima...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Marin Čilić (27) nikako da probije led i zareda pobjedama. Baš kad se učini da je Međugorcu napokon krenulo, on stane. U SAD je otputovao uvjeren da će (barem) na jednom od dva Mastersa dobro obaviti posao, ali ništa. Prije desetak dana, s turnira u Indian Wellsu izbacio ga je David Goffin, a sada ga je u 3. kolu u Miamiju svladao i Gilles Simon (3-6, 7-6(4), 3-6). U Europu se vraća praznih ruku... Goran Ivanišević i Marin Čilić zacrtali su Marinov cilj ove sezone – povratak među 10 najboljih na svijetu, čak i osmo mjesto. Trenutačno je 11. Čini se blizu, ali nije.

Nakon US Opena sve stalo

Razmazio nas je osvajanjem US Opena 2014., u kojem je pobijedio dvojicu od prvih 10, Tomáša Berdycha i Rogera Federera. To je bio put, to je svima jasno.

"Pucam od samopouzdanja, mogu pobijediti svakoga", govorio je Čilić nakon New Yorka prošle godine.

A zatim je stao. Lani 0-8 s najboljim tenisačima na svijetu. Ni jedne pobjede protiv elite sve do ovog mjeseca kada je pobijedio Gasqueta (10. na svijetu). Marin, dakle, ima dva problema. Prvi je spomenuti omjer s najboljim tenisačima današnjice, a drugi – slabi nastupi na Masters turnirirma koji mu donose polovicu bodova cijele sezone!

U karijeri je odigrao 78 mečeva protiv igrača iz elitne “desetke”. Društvo se mijenjalo, a omjer mu je 20-58. Od 18 turnira koliko ih se boduje za renking, čak je devet iz Masters serije, u kojima on nikad nije ušao u polufinale! I tu dolazimo do drugog problema. Na Mastersima mu je omjer protiv najboljih 5-20, vrlo slab. Svladao je 2008. Roddicka (tada 6. na svijetu), 2009. Verdasca (8.), 2012. Isnera (10.), 2013. Tsongu (8.) i početkom ovog mjeseca Gasqueta (10.).

"Nastupi na Mastersima su mi boljka cijelu karijeru", govorio je na početku sezone.

Nažalost, ostali su mu boljka i dalje. Ukupni omjer na Mastersima mu je 71-69. Ali, gubi i od slabije plasiranih! I to je treći, najveći problem! Pogledamo li godinu dana unazad nastupe na “tisućica” turnirima, rezultati potvrđuju da više nisu problem samo igrači iz najboljih 10.

Izbacio ga je sada u Miamiju Gilles Simon (19. na svijetu). U četvrtfinalu Indian Wallesa David Goffin (18.), u Parizu Grigor Dimitrov (29.), u Šangaju Stanislas Wawrinka (4.), u Cincinnatiju Richard Gasquet (13.), u Montrealu Bernard Tomić (26.), u Rimu Guillermo Garcia-Lopez (28.), u Madridu Fernando Verdasco (38.), a lani u travnju u Monte Carlu Novak Đoković (1.). Nastup u Miamiju lani je otkazao zbog ozljede ramena. Ukupno 10-10. Dakle, na stranu porazi od Wawrinke i Đokovića (ako mu već ne ide protiv najboljih deset), ali kako spriječiti poraze od slabije plasiranih?

Promjena je nužna

Plasman na ATP-jevoj ljestvici – stoji. Bodova nema mnogo, a kada bi uključio bodove s Mastersa, brzo bi uskočio u željeno elitno društvo. Marin je dobar tenisač. Ne nedostaje mu znanja, ima vrhunskog trenera. U redu, za Đokovićevu igru njegovi servisi, voleji, forhendi i bekhendi nisu dovoljno snažni, ali s ostalima se može nositi. I to je ono što bismo kao navijači željeli vidjeti. Da je među pet najboljih, da pobjeđuje velike. Slijede Mastersi u Monte Carlu i Madridu. Želi li ostvariti cilj, nešto mora promijeniti, baciti sve karte na stol, ohrabriti se i napasti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider