Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kad izbornik pametuje...

Vaha pokazao Kovaču i Löwu kako se to radi: A nema Luiza Gustava!

Izbornik Njemačke Joachim Löw suočen je s oštrim kritikama njemačkih medija i javnosti...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Stara izreka, pomalo cinična, kaže da su najbolji treneri oni koji najmanje upropaste momčad koju imaju u rukama. Ne znamo jesu li Niko Kovač i Joachim Löw čuli za ovu izreku, ali mogli bi iz nje ponešto dobroga izvući. Već smo rekli da se Kovač nema pravo ljutiti na medijski tretman, kritike koje trpi prava su kamilica prema tomu kako njemački mediji „peru“ svojeg izbornika, a Njemačka se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva i još nije izgubila nijednu utakmicu.
„Schürrle dobar, Neuer u top formi, ostali – sramota“, osvanulo je u visokotiražnom Bildu nakon što je Njemačka tek u produžetku pobijedila Alžir s 2:1.

Vaha se slomio u suzama i ostao bez snage: 'Podigao nas je s dna'

Bez puno okolišanja komentator Bilda nazvao je igru „elfa“ čistim s.....m. Pitamo se što bi Kovač rekao da je netko tim riječima okvalificirao igru „vatrenih“ protiv Meksika, a da je Hrvatska pobijedila i još uz to imala tridesetak udaraca na vrata, od toga pet-šest izrazitih gol-šansi. Naravno da se u povijesnom smislu Hrvatska i Njemačka ne mogu uspoređivati, ali trenutačne momčadi obaju reprezentaciju ipak mogu. Njemačka je, nema sumnje, igrački jača, no razlika nije tolika da bismo zažmirili nakon partije s Meksikom i rekli kako se nije moglo više, odnosno da je to maksimum ove „vatrene“ generacije.

Zastrašujući niz 'elfa'

Slučaj Joachima Löwa eklatantan je primjer da je potpuna budalaština da se samo u Hrvatskoj, kako neki proturaju, oštro kritiziraju potezi i taktika izbornika. Nijemcima, naravno, plasman u četvrtfinale nije bogzna kakav rezultat, zastrašujući je podataka da „elf“ od Svjetskog prvenstva 1954. u Švicarskoj, kada su u finalu srušili mađarsku „laku konjicu“, nikada nije bio ispod četvrtfinala na svjetskim prvenstvima, stoga je i percepcija njemačke javnosti posve drugačija od hrvatske.

Međutim, ovdje se ne radi o možebitnim nerealnim očekivanjima, već o realnom potencijalu momčadi i izvlačenju maksimuma iz onog što imaš u rukama. Njemačka javnost, sudeći prema brojnim komentarima, duboko sumnja da je Löw u stanju izvući maksimum iz svoje momčadi, kao što i hrvatska javnost, sudeći prema rezultatima brojnih anketa, misli da Kovač nije izvukao maksimum iz „vatrenih“.

Vaha pokazao kako se izvlači maksimum iz momčadi

Kako se izvlači maksimum iz igrača s kojima raspolažeš, a da nemaš u momčadi Luiza Gustava, pokazao je Vahid Halilhodžić. Kako bi Vaha složio „elf“, a Löw „pustinjske lisice“ možemo samo nagađati, ali nekako sumnjamo da bi se igrao produžetak.
Kako god, Njemačka je pobijedila Alžir, realno je bila bolja momčad, to zorno pokazuju ključni statistički podaci, ali Nijemci su svjesni da s takvom igrom Njemačka teško može do titule svjetskog prvaka i zato su izrazito kritički raspoloženi prema Löwu.
Njemačka javnost i mediji nikako ne mogu „provariti“ njegovo tvrdoglavo inzistiranje na tomu da Philipp Lahm igra u veznom redu, a ne na deficitarnoj poziciji desnog beka, gdje je vjerojatno najbolji na svijetu.

Njemačka puno bolja s Lahmom na desnom beku i Khedirom u veznom redu

Ovako silom prilika desnog beka igra Boateng, kada je Hummels u momčadi, a Khediri se zatvara mjesto u veznom redu. Koliko je njemačka jača i opasnija kada Lahm igra desnog beka jasno se moglo vidjeti kada je Mustafi, koji je protiv Alžira igrao desnog beka, morao izaći iz igre zbog ozljede, a zamijenio ga je Khedira koji je preuzeo Lahmovu ulogu u veznom redu.

Jednim potezom „elf“ je na dvije pozicije dobio vrhunske igrače i znatno poboljšao igru, ali taj potez Löw je povukao zato što je bio primoran a ne zato što je tako htio. Iz zrakoplova se vidi da „elfu“ u zadnjoj liniji nedostaje hitar igrač koji će držati obranu i priključivati se napadu, probijati i centrirati, a ne da se Müller mora povlačiti iz sredine na krila kako bi ubacio loptu pred protivnička vrata. Ako je sve navedeno jasno većini prosječnih ljubitelja nogometa, kako to da Löw to ne vidi?

Kad trener želi ispasti najpametniji

Nitko u Njemačkoj ne može objasniti zašto kopira Guardiolu kada je evidentno da to nije dobar potez i kada se zna da je Guardiola silom prilika postavio Lahma u vezu, kao što ni mi ne možemo objasniti zašto je Kovač uporno gurao Rakitića na mjestu zadnjeg veznog. Možda je na ovo pitanje najbolje odgovorila skupina navijača Bayerna s kojom smo razgovarali nakon prve utakmice Real Madrida i Bayerna u polufinalu Lige prvaka.

„Njemačka po imenima ima odličnu momčad, ali sumnjam da može do titule svjetskog prvaka“, kazao nam je Christan, zagriženi navijač Bayerna koji putuje i na utakmice njemačke reprezentacije.

„Prvo, današnji njemački igrači nisu karakterni kao nekoć, nije to više taj mentalitet, nisu pobjednici. Nekoć je samo prvo mjesto bio uspjeh, a danas slave polufinala. Ali, u Njemačkoj se sve promijenilo pa i to. Drugi razlog zašto sumnjamo u 'elf' jest izbornik Löw. Nema turnira na kojem nije nešto uprskao pa sumnjam da u Brazilu neće povlačiti neke 'genijalne' poteze. On je tip trenera koji uvijek želi ispasti najpametniji, a obično se dogodi upravo suprotno."

Vidjet ćemo kako će Löw složiti „elf“ za obračun s Francuskom u četvrtfinalu. Jedno je jasno, Njemačka će morati odigrati puno bolje nego s Alžirom ako želi u polufinale. Klikni i prognoziraj rezultate

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider