Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uzor su Real i Ronaldo

Dvoličnom Messiju Barca sprema iznenađenje: Revolucija na Camp Nou!

Lionela Messija na dolasku iz Argentine očekuje sastanak s predsjednikom Barcelone Sandrom Rosellom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Lionel Messi vraća se u Barcelonu 2. siječnja iz Argentine, gdje se u potpunosti oporavio od ozljede zadnje lože koju je zadobio još u studenom, a prve minute na travnjaku mogao bi upisati već 5. ili 8. siječnja.

Navijači Barcelone mogu slaviti: Bolju vijest od ove nisu mogli dobiti

Vjeruje se kako će Argentinac biti spreman za derbi s Atleticom na Vicente Calderonu koji je na rasporedu 11. siječnja.
Međutim, prije nego što se posveti treninzima, Messija na dolasku iz Argentine očekuje sastanak s predsjednikom Barcelone Sandrom Rosellom. Španjolski mediji spekuliraju kako će tema sastanka biti obnova, odnosno poboljšanje Messijeva ugovora s Barcelonom.

Rosell otkrio da Messi traži povišicu

Rosell pošto-poto želi stišati buru koja se podigla nakon već sada čuvene izjave Javiera Fausa, potpredsjednika kluba i glavnog čovjeka za financije na Camp Nou, koji je nedavno poručio kako ne vidi razlog zbog čega bi se Messiju obnavljao ugovor svakih šest mjeseci ili godinu dana. Messi je burno reagirao, javno je „popljuvao“ Fausa, ali i demantirao da traži povišicu.

Temelji Camp Noua opasno su zatresli, digla se velika prašina, krenule su naveliko spekulacije kako je to znak da Messi uskoro napušta Barcelonu. Potom je Rosell brže bolje izašao s izjavom kojom je nedvosmisleno poručio kako će poboljšati ugovor Messiju. Time je zapravo otkrio da Messi traži novu povišicu, što je ovaj proteklih mjeseci uporno demantirao, a nakon svega što se dogodilo, prilično je jasno da nije bio iskren.

Messi glumata pred očima javnosti

Messi se pokazao dvoličnim, pred očima javnosti glumatao je da ga ne zanima novac, a u biti je potajno pritiskao čelne ljude kluba da mu podignu plaću. Ako to nije tako, zbog čega mu onda Rosell namjerava povećati ugovor? Nema logike, zar ne?

Nema sumnje da će Messi povećati svoj ionako odličan ugovor za još koji „milijunčić“, no postavlja se pitanje kako će to Barcelona platiti? Nije tajna da je Barca u financijskoj stisci, pritišću je golemi dugovi, a u skoro vrijeme očekuju je ogromni izdaci. Katalonci, naime, namjeravaju krenuti u izgradnju novog ili obnovu trenutačnog stadiona što će ih stajati između 300 i 600 milijuna eura.

Neymarov bonus od 40 milijuna eura

Osim toga, Barca je potpisala nove ugovore s nekim igračima iz stare garde, podrazumijeva se da su svi dobili bolje uvjete, znamo da su se u Španjolskoj promijenile porezne stope pa to stoji puno više nego prijašnjih godina, a spekulira se i kako Barca u tranšama isplaćuje Neymaru bonus od 40 milijuna eura za prelazak iz Santosa, što je također veliki izdatak. Sve u svemu rashodi Barce su već sada golemi, a sada ju očekuje još jedan veliki trošak koji nije bio uračunat u dugoročnim kalkulacijama, jer je s Messijem potpisan novi ugovor prije godinu dana.

Barca kopira Real

Rosell se dosjetio jadu pa će Messiju predložiti da se odrekne jednog dijela prava na takozvani „image rights“. Barcelona je do sada ostavljala ta prava svojim igračima u stopostotnom iznosu, za razliku od Real Madrida koji ih tradicionalno dijeli sa svojim igračima. Stoga je to revolucionarna novost. U Barceloni smatraju da će eksploatacijom „image rightsa“ klub dobiti nove prihode kojima će pokriti troškove za povećanje plaće.

Međutim, nije jasno zbog čega bi se Messi odrekao jednog dijela prava koja mu donose pozamašnu zaradu? Što će mu donijeti povećanje plaće ako mu s druge strane oduzmu lavovski dio zarade od marketinške eksploatacije njegova „lika i djela“? Logično je zaključiti da povećanje plaće mora biti veće od zarade od tih prava. To će biti ključna tema pregovara.

Ronaldo više zarađuje od Messija

Slične pregovore vodio je i Cristiano Ronaldo s predsjednikom Real Madrida Florentinom Perezom. Trebalo im je više od godinu dana da se dogovore. Spekulira se da je Ronaldo na kraju izvukao godišnju plaću od 17 milijuna eura, a da su prava od „image rightsa“ ostala u omjeru 50-50. Messi trenutačno ima bitno manju plaću od Ronalda, navodno oko 12,5 milijuna eura, ali mu ostaju kompletni prihodi od marketinških prava. No, kako Messi od marketinga zarađuje dosta manje od Ronalda, prihodi su im na tom polju zapravo podjednaki.

Kada se sve zbroji, Portugalac nakon povećanja ugovora zarađuje ukupno nešto više od Messija. Argentinac očito nije mogao trpjeti tu „nepravdu“, proradile su taštine, a uz to su ga pritisnuli i porezni organi, morao je iskrcati nemalu svotu na podmirenje poreznih zaostataka. Razliku treba nekako nadoknaditi, povećanje plaće čini se najlogičnijim izborom. Messi ima jake karte u rukama. Ako neće Barca, ima tko hoće. Gužva je velika, konkurenti čekaju kao zapete puške.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider