Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
smjena na klupi

Željko Babić više nije izbornik rukometaša, smijenjeni Metličić i Balić!

Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza smijenio je Željka Babića s pozicije izbornika muške rukomente reprezentacije...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na izvanrednoj sjednici Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza odlučeno je kako Željko Babić više neće voditi mušku rukometnu reprezentaciju. Odluka nije bila laka, barem što se tiče dužine same sjednice koja je trajala čak dva sata. Na kraju je ipak donesena jednoglasno (15 glasova). Kao razlog je navedeno općenito vođenje reprezentacije, a ne sam rezultat.

Predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac odmah je nakon šokantnog poraza od Slovenije sazvao izvanrednu sjednicu Upravnog odbora za danas u 14 sati. Tema je bila samo jedna, odluka o podršci koordinatoru za muški rukomet Ivanu Baliću i izborniku Željku Babiću.

Odlaze i Balić i Metličić

Ivano Balić tako više nije prvi čovjek muškog rukometa, a uz Babića mora otići i njegov pomoćnik Petar Metličić. Hrvatski rukomet je tako ovom smjenom ekspresno ostao i bez dvije legende ovog sporta.

"Smijenjeni su zbog nedosljednosti i načina na koji je reprezentacija vođena. Ništa se nije promijenilo od Poljske, preko Herninga, Rija pa sve do Francuske. Ja tu ne govorim o struci već o nekim stvarima koje su se događale u vođenju reprezentacije" rekao je Tomislav Grahovac.

Naši su rukometaši na povratku u Hrvatsku poručili kako nemaju ništa protiv Babića te mu na neki način pružili podršku, a u našoj anketi novog je izbornika biralo više od 40 tisuća čitatelja GOL.hr-a. Za ostanak Babića glasalo je tek 13% čitatelja, dok je većina kao favorita izabrala Veselina Vujovića.

"Uz dužno poštovanje prema igračima smatram da je Upravni odbor do sada birao i smjenjivao izbornika, pa je tako bilo i sada", dodao je Grahovac.

Tko će voditi Kauboje na EP-u u Hrvatskoj 2018.?

Iz HRS-a su poručili kako će se ime novog izbornika znati za mjesec dana! Birat će ga tročlana komisija u sastavu: predsjednik saveza Tomislav Grahovac, Zoran Gobac i Damir Poljak. Ovaj je izbor itekako važan jer novi će izbornik voditi Kauboje na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj 2018.

"Novi izbornik sam će birati svoje pomoćnike i kompletan stručni stožer. Razgovarat ćemo s kandidatima u idućih nekoliko dana, a što se broja kandidata tiče njih je nekoliko", tvrdi Grahovac.

Kao favorit slovi bivši izbornik Lino Červar koji je u našoj anketi na drugom mjestu odnosno svaki treći čitatelj želi upravo njega opet vidjeti na klupi Kauboja. No bez izgleda nije ni favorit navijača Veselin Vujović koji na dolasku u Zagreb iz Pariza nije htio odbaciti mogućnost preuzimanja hrvatske reprezentacije.

No moglo bi tu biti još kandidata poput bivšeg izbornika Slavka Goluže koji se spominje i u kombinaciji s Červarom.

Podsjetimo, hrvatska rukometna reprezentacija završila je kao četvrtoplasirana na netom završenom Svjetskom prvenstvu. Uoči natjecanja kao cilj je označeno četvrtfinale. Sve ispod toga bi se smatralo neuspjehom, a sve iznad uspjehom. To znači kako je polufinale i ulazak među četiri najbolja na svijetu ipak uspjeh, međutim Grahovac tvrdi da to nije istina!

"Mi nismo postavili takav cilj! To je netko samoinicijativno rekao. Jedan od razloga zašto smo izglasali nepovjerenje je neambizioznost stožera za osvajanjem medalja. Reprezentacija je uvijek težila osvajanju medalja na najvećim natjecanjima, a biti zadovoljan osminom ili četvrtfinalom, bez obzira na to u kakvom smo sastavu, nije dovoljno".

Ono što sigurno boli navijače je način na koji je Hrvatska na kraju ostala bez medalje. Kauboje je tek jedan sedmerac dijelio od velikog finala s Francuzima, ali sve je dotukla izgubljena utakmica za brončanu medalju kada su naši rukometaši propustili čak osam pogodaka razlike 20-ak minuta prije kraja. Upravo je taj poraz presduo Babiću, ali i rukometnim legendama Baliću i Metličiću.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider